Skal man som boligkøber slå til med det samme og betale den fulde pris for sit nye hjem?

Det afhænger i høj grad af, hvor man leder efter bolig.

En ny statistik fra Boliga.dk viser, at de villaer og rækkehuse, som blev solgt i 2014*, i snit var nedsat med 10 procent i pris, før køberne slog til, og tallene dækker over store geografiske forskelle.

Således havde sælgerne i Rødby på Lolland i snit barberet 24 procent af prisen på deres huse, før der blev skrevet under på en købskontrakt, mens husejerne i Løgstør i Himmerland, Løkken i Nordjylland, Vojens i Sønderjylland og Nørre Alslev på Falster i snit måtte hugge 20 procent eller mere af deres priser for at få solgt.

Små rabatter ved de store byer

Ikke overraskende er det villakvarterer i eller omkring de store byer, hvor husene har holdt prisen bedst.

Villaerne i Københavns nordvestkvarter er blevet afsat efter et prisfald på tre procent i snit, og lige efter følger Mårslet ved Aarhus, hvor priserne er blevet justeret fire procent nedad, før køberne har slået til.

København trækker ned

På lejlighedsmarkedet stod sælgerne tilsyneladende med bedre kort på hånden, idet det gennemsnitlige prisfald endte på fem procent.

Her er det især hovedstadens postnumre, der trækker statistikken i den rigtige retning.

I det københavnske sydvestkvarter er priserne blot blevet sat ned med to procent, og i København N, København V og København S er sælgerne gået  tre procent ned i pris, inden de har fået solgt.

I den anden ende af listen har lejlighedssælgerne i Korsør høvlet 16 procent af prisen i snit for at få solgt.

Stadig store prisfald

Sommerhusmarkedet er – trods meldinger om lidt flere salg i 2014 sammenlignet med 2013 – stadig et marked, som er præget af store prisfald.

I gennemsnit måtte sommerhussælgerne ifølge Boliga gå 14 procent ned i pris for at få solgt, vekslende fra 21 procent i vestsjællandske Holbæk til otte procent i nordsjællandske Liseleje.

Se hvor meget boligsælgerne gav i rabat i din by:

Villaer/rækkehuse

Ejerlejligheder

Fritidshuse