Det meste af Danmark har været hårdt ramt, når himlen har åbnet sine sluser og ommøbleret kældre og paralyseret trafikken. Men selvom du har sat affugteren på overarbejde, er det ikke sikkert, din kælder er så knastør, som den føles og ser ud.

Overraskelsen gemmer sig under gulvet. Isoleringen, der ligger under brædderne, er som en svamp, der suger fugten til sig og kun modvilligt giver den fra sig. Også væggene kan blive angrebet, hvis vandet har stået højt.

- Folk skal have hjælp til at få bugt med fugt og skimmelsvamp i deres huse og kældre, siger Carsten Johansen, der er teamleder på Teknologisk Institut. Han forklarer, at problemet ligger i, at vi tror, at alt er godt, når vi har affugtet og ikke længere kan se fugten i vores kældre.

Men det er i mange tilfælde ikke nok, og har svampen først spredt sig, er de sundhedsmæssige konsekvenser mange. Det kan blandt andet give vejrtrækningsproblemer, koncentrationsbesvær, svimmelhed og kløen ved øjnene.

Carsten Johansen råder til at få en ekspert ud, som kan undersøge, hvor dybt problemet stikker.

- Det er sjældent, man kan se, om skimmelsvampen har fået fat, men efterhånden vil man kunne lugte det. Men der kan gå lang tid. Derfor er det bedste, man kan gøre, at ringe med det samme, så der kan blive iværksat en plan for affugtningen. Den inkluderer som regel, at gulvet skal brækkes op, især hvis der er tale om en såkaldt strøkonstruktion. Men også visse former for betongulve kan blive ramt af skimmelsvamp.

Desværre er det ikke gratis at få Carsten Johansen og hans team ud for at tilse skaderne. Det koster mellem 6.000 og 12.000 kroner at få besøg fra Teknologisk Institut som privatperson. Men er der vand i kælderen, er det formentlig den billigste løsning i det lange løb.

Fugt og svamp i boligen kan blive enhver boligejers mareridt. Boligejernes Videncenter Bolius og B.T. Plus giver dig med en 74 siders guide muligheden for at undgå problemer i tide. Få guiden her.