Rig og fattig klumper sig sammen sammen - hver for sig

Forskellene mellem de rige og resten af befolkningen i Danmark vokser, og det sætter især et afgørende præg på, hvor danskerne bor. Se på dit eget gadebillede. Har du tænkt over hvorfor flere og flere ligner hinanden i dit eget kvarter, og ligner de dig?

Samtidig kommer der lige nu flere og flere boliger til salg, som middelklassen har råd til at købe, og det er godt nyt til læreren og sygeplejersken, som er på jagt efter et hus på 140 kvm. Prisfaldene på boliger viser nemlig, at de nu kan gå jagt efter huskøb i langt flere kommuner end i 2007.

Med BT PLUS får du:

- Tjek oversigten: Hører du til i dit kvarter?

- Boligmarkedet åbner sig for middelklassen

BT PLUS anbefaler også:


Indkomstforskellene bliver større og større i Danmark, og tendensen er klar. De rige vil gerne bo i samme by og samme kvarter.

Forskellene mellem de rige og resten af befolkningen i Danmark vokser, og det sætter især et afgørende præg på, hvor danskerne bor. Tjek dit eget gadebillede. Har du tænkt over hvorfor flere og flere ligner hinanden i dit eget kvarter?

Det er meget enkelt. De rige klumper sig nemlig mere og mere sammen i rigmandskvarterer, mens du finder mellemklassen og de fattige i andre kvarterer. Det viser de seneste analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Og ejendomsmæglerne i de større danske byer bekræfter tendensen. De rige vil hellere bo i et faldefærdigt hus i det rigtige kvarter end et nyt hus i det forkerte kvarter.

Ifølge analysen fra AE af den rigeste procent af danskere, så er de fra 1985 til 2010 især flyttet til Gentofte Kommune, men også Rudersdal og Lyngby-Taarbæk. Ganske overraskende er det også, at det udelukkende er sjællandske kommuner, som lander på en top 15 over de kommuner med størst andel af rige.

- Vores analyse viser, at der er ghettoer i begge ender af indkomstgrupperne, og tendensen er stigende. De rige flytter i stigende grad til Gentofte, Rudersdal og Hørsholm, og vi får et billede af et mere opdelt Danmark. Inden for de enkelte byer klumper de rige sig også sammen i kvarterer, siger AE’s chefanalytiker, Jonas Schytz Juul.

Et blik på 5 almindelige danske byer, som Aalborg, Esbjerg, Roskilde, Odense og Vejle viser præcis den samme tendens. Der er overordentlig stor forskel på kvadratmeterpriserne, men de har alle en rigmandszone a la Hasseris i Aalborg, Bredballe i Vejle, Hunderup i Odense, Sædding Strandvej i Esbjerg eller dronninge- og kongekvarteret i Roskilde.

Mens den fattigere del af byens befolkning bor i helt andre bydele med kvadratmeterpriser, som godt kan være mere end 20.000 kroner lavere per kvadratmeter.

ÅBN PDF MED TOP- OG BUNDKOMMUNER HERUNDER, ELLER SE INFOBOKSEN I ARTIKLEN