Mens der ledes efter kuglepennen til at skrive under på købsaftalen, kan andre købere få øjnene op for ens kommende hjem. Det kan få prisen ikke bare op på udbudsprisen - men også over den. Heldigvis for køberne sker der sjældnere i år sammenlignet med sidste år.

Ens fremtidige hjem er efter en lang søgen fundet. Alt er godt, indtil endnu en køber melder sig på banen som interesseret i boligen. Resultatet kan blive, at køberne må byde over udbudsprisen, og sælgeren således får mere for sin bolig, end den var udbudt til.

Sidste år skete det i 13 procent af alle landets ejerlejlighedshandler. I år er andelen af boliger solgt til en pris over udbudsprisen faldet til 10 procent, viser tal fra boligsiden Boliga.

»Boligmarkedet er generelt tilbage i høje omdrejninger, og der er flere købere om buddet, end der har været tidligere. Men overordnet set var markedet mere aktivt sidste år, og derfor var antallet af lejligheder, der blev solgt til mere end udbudsprisen også højere«, siger cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Selvom der er sket et fald fra sidste år til i år, bliver der stadig solgt flere lejligheder til en højere salgspris end udbudspris, end der gjorde for bare to år siden. I  2014 og 2013 var det således kun i fem procent af handlerne af en ejerlejlighed, køberne endte med at betale mere end den udbudte pris.

Lejligheder i storbyerne

Mens det i 2015 særligt var ejerlejligheder i København og Frederiksberg Kommune, der blev solgt over udbudsprisen, er andelen i år størst en kort cykeltur fra væk hovedstaden.

Tårnby Kommune er stedet, hvor mæglerne oftest var for konservative i deres umiddelbare prisfastsættelse.  Her blev 18 procent af alle ejerlejligheder solgt over udbudsprisen, mens den næsthøjeste antal "solgt over udbudsprisen" var i Furesø Kommune, hvor 17 procent af sælgerne glædede sig over mere for boligen, end de havde udbudt den til.

Derefter følger København og Frederiksberg Kommune med henholdsvis 14 og 13 procent ejerlejligheder solgt dyrere end udbudsprisen.

At det er omkring hovedstaden, at flest købere har kæmpet om ejerlejlighederne, er der en relativt simpel forklaring på: København fungerer nemlig som vækstcenter, forklarer Christian Hilligsøe Heinig til Boliga:

»Boligmarkedet i København har lagt sig i førertrøjen, og det er her, vi har oplevet de største prisstigninger. Det skyldes blandt andet den lave rente og befolkningstilvæksten«.

»Desuden er der mange førstegangskøbere, der kigger efter ejerlejligheder i de større byer, og de har typisk færre faste udgifter til f.eks. bil eller institutioner, og derfor kan de sætte flere penge af til et boliglån«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Rammer priserne på villaer bedre

Altså har mange boligsøgende på villajagt allerede etableret sig, og derfor kan de ikke gå så meget op i pris som deres lejlighedssøgende pendanter.

Generelt er mæglerne og sælgerne da skarpere på deres villapriser. Således var det kun i fire procent af handlerne på landsplan for villaer og rækkehuse, at prisen endte over udbudsprisen.

I Solrød Kommune findes det højeste antal boliger med en salgspris over udbudsprisen. Her måtte køberne have flere penge op af lommen i 13 procent af handlerne, mens Halsnæs Kommune følger efter med 10 procent.

Her kan du se, hvor mange ejerlejligheder der blev solgt over udbudsprisen i din kommune

Her kan du se, hvor mange villaer og rækkehuse der blev solgt over udbudsprisen i din kommune

* Boliga har opgjort, hvor mange ejerlejligheder og villaer/rækkehuse, der i 2. kvartal 2016, 2015,2014 og 2013 blev solgt til mere end udbudsprisen. Beregningen er både foretaget på landsplan og på de enkelte kommuner.