Selvom det er 13 år siden, Lars Sørensen lavede sit sidste indbrud, så kan han næsten ikke se et hus uden at analysere, om det er nemt at bryde ind i.

Som tidligere narkoman var han ofte på bræk for at skaffe penge til sit misbrug. Nu er han fri af kriminalitet på 12. år og clean på syvende år. Men han kan stadig tænke som en kriminel.

- Det der, det er en lækkerbisken, siger Lars Sørensen om det hus, han står foran. Det ligger i et sommerhusområde ned til søen, facaden er pæn og åben, og der er et stykke ned til de nærmeste naboer. Der er store vinduer, men her vil tyven næppe gå ind.

- Tyve er ikke glade for larm. Det tiltrækker opmærksomhed, især i et stille område som det her, forklarer Lars.

To sekunder

Det er intet problem at gå om bagved huset, hvor et lille vindue tydeligvis har ret rådne trælister. Her er det svage punkt.

- En baby kan bryde det her vindue op. Det vil tage mig to sekunder, og det vil ikke engang larme, forklarer Lars. I løbet af ingen tid vil en indbrudstyv ved hjælp af en skovl få vinduet op, og så kan han i ro og mag tømme huset. Lisa, der sammen med sin familie bor i huset, bemærker, at vinduet jo sidder et stykke oppe, og at der er hasper på begge sider. Men de gammeldags hasper er ifølge Lars noget af det nemmeste at bryde op.

- Jeg forstår ikke engang, hvorfor de stadig sælger dem, siger Lars.

Skift nemme hasper ud

Det overrasker Lisa, at hendes hus er så let tilgængeligt, selvom hun godt vidste, at det rådne vindue skulle skiftes ud.

Lars råder hende til at få gamle, rådne vinduer skiftet ud med nye, med en lukkemekanisme, der går ned i karmen i stedet for de nemme hasper.


Klik her for at gå til ...
Er dit hus sikret i juleferien?
1. Det nemme hus at bryde ind i
2. Det gennemsnitlige hus at bryde ind i
3. Det svære hus at bryde ind i

Indbrudstyven anbefaler

Lars Sørensen har i sin tid lavet mange indbrud rundt omkring på Sjælland. Her er nogle enkle råd, som du kan følge, hvis du skal være væk i julen.

1) Lad være med at overdrive

Lys skræmmer tyve væk, men lys overalt skriger nærmest, at I ikke er hjemme. Få det til at se naturligt ud. Tænd radioen og tilsæt automatisk lys, der er tidsindstillet til at tænde og slukke, som om du var hjemme.

2) Alarmmærker skræmmer ikke nødvendigvis

Tyve ved godt, at det kan tage tid for firmaerne at komme ud, og alarmmærkerne kan give en indikation på, at der er værdifulde sager i huset.

3) Stress tyven

Lys, larm og forhindringer kan få eventuelle tyve til at fordufte.

4) Klip hækken

Intet udsyn til boligen skaber arbejdsro for tyven. Sørg for, at der er indsyn over det hele.

5) Fjern ringeklokken

Når ingen svarer, er ingen hjemme. Er der ingen dørklokke, kan tyven komme i tvivl.

6) Gem værdier

Frist ikke tyven fra vinduet. Gem iPad’en eller smykkerne væk, så det ikke er synligt.

7) Hjælp hinanden

Få naboen til at skovle sne og putte friskt affald i spanden udenfor. Afbestil avisen og tøm hinandens postkasser.