En udskiftning af din boligs elpærer kan hurtigt give flere penge i lommen. En investering i strømbesparende LED-lys er ikke bare godt for miljøet, men den er også tjent ind igen efter få år. For en almindelig familie kan besparelsen let blive på op imod 2.000 kroner om året.

LED-pærer er ved at blive et hit blandt danskerne. Pærerne har været på markedet i en del år, og nu er danskerne ved at tage dem til sig. Og med god grund. Pærerne er enormt strømbesparende og er blevet af en god kvalitet, der både holder længe og har et lys, der minder meget om det, man kender fra glødepærer. Det fortæller Mikkel Beyer, som er salgsleder for forbrugerenheden hos Philips.

Lysets varme

»Det har været sådan tidligere, at meget LED-lys var koldt i farven. Det er dog rettet til gennem tiden, og mange af de LED-pærer, man kan købe i dag, er 2.700 kelvin, hvilket svarer til lyset, man får fra en almindelig glødepære,« siger han.

Kelvin er det, man måler lysets varme i, og man vil typisk finde pærer i området mellem 2.700-3000. Jo tættere på 3.000, des koldere og mere hvidt bliver lyset. Af samme årsag sælges der ikke særligt mange pærer med så høje kelvingrader i Norden, fortæller Mikkel Beyer.

Han tilføjer, at LED-pærer både kan fås som retningsbestemte pærer, men også som lyskilder, der lyser op som almindelige gløde- og sparepærer.

Desuden bemærker han, at fordelene ud over det meget lave strømforbrug er, at LED-pærer tænder i samme øjeblik, man trykker på kontakten. Dertil virker de fint sammen med lysdæmpere og ændrer ikke farve i lyset, når man dæmper det, i modsætning til sparepærer. Man skal dog være opmærksom på ikke altid bare at gå efter det billigste mærke, hvis man vil have den bedste oplevelse med sit lys:

»Tit vil pris og kvalitet hænge sammen, men det er egentlig vigtigere, at man går efter de velkendte, store mærker, da man i så fald er sikker på et ensartet lys og en god kvalitet. Der er små importører, som køber billige lyskilder hjem fra Østen, og der er ofte ikke den samme form for kvalitetssikring.«

Ifølge Dong Energy har en husstand i gennemsnit 24 elpærer, hvis man ikke medregner udendørsbelysning. Det gennemsnitlige elforbrug for en familie på fire, der bor i hus uden elvarme og elvandvarmer, er 5.181 kWh om året. For en familie på fire i lejlighed ligger gennemsnittet noget lavere: 3.046 kWh om året.

Store besparelser

Charlotte Enoch, der er energirådgiver for Dong Energy, forklarer, at der er mange penge at hente i en komplet udskiftning af sit lys. I forhold til en glødepære kan man spare helt op mod 75 procent af sit energiforbrug til belysning, hvis man udskifter med en sparepære – men med en LED sparer man helt op til 90 procent.

Hun understreger, at man skal se en udskiftning af sine pærer til LED-lys som en investering, som hurtigt giver overskud. For selvom en komplet udskiftning af en hel husstands belysning hurtigt kan løbe op i flere tusinde kroner, er besparelsen i energi stor, og takket være den lange levetid, der er på LED-lys, vil der også gå længere tid, før de skal skiftes i forhold til gløde- og sparepærer. En LED-pære holder typisk 10-25 år, afhængigt af kvaliteten og brugen, og koster som regel mellem 100 og 300 kroner. Til sammenligning holder en sparepære 6-10 år og en halogenpære cirka to år.

Teenagedøtre

Familien Tellierhar fået rådgivning af Charlotte Enoch om, hvordan den kunne nedbringe sit forbrug og samtidig fået skiftet alle lyskilder ud med LED.

Familien har 42 blandede spare-, gløde- og halogenpærer i deres lejlighed, og alene ved udskiftningen af dem til LED anslår Charlotte Enoch, at familien kan spare 1.800 kroner om året. At der var så meget at spare, kom bag på Tanja Tellier:

»Det er til at tage og føle på, og vi var overraskede over, at vi kunne spare så mange penge. Dertil er vi generelt blevet meget mere opmærksomme på, hvordan vi bruger strøm, her i huset,« siger Tanja Tellier, der arbejder som bioanalytiker.

Både hun og manden, som er børnepsykolog, har gjort et stort arbejde for at gøre deres to døtre mere opmærksomme på at bruge mindre strøm. Deres råd er det samme som energirådgiverens:

»Børn og teenagere har et rigtig stort forbrug af strøm. Hvis man vil se besparelser, er man nødt til at få dem med på sparevognen. Vores erfaring er, at det er lettest, hvis man lokker med at bruge de sparede penge på dem i begyndelsen. Så bliver det hurtigt en vanesag for dem, og så husker de at slukke fremover,« siger Charlotte Enoch.

Nye vaner

Udover udskiftning af belysning kan man også spare gode penge ved at ændre sine vaner.

Charlotte Enoch fortæller, der kan skæres op mod 10 procent af elregningen ved ganske enkelt at være opmærksom på, hvad der bruger strøm, og ikke mindst hvordan man bruger det.

»Man skal simpelthen blive mere opmærksom på at slukke på kontakten. Det kan virke så simpelt, men der er mange, som ikke tænker over at slukke lyset, når de går ud af et lokale,« siger hun.