Der er i øjeblikket hård kamp om boligerne, ikke mindst i og omkring København, hvor salget af lejligheder og huse går forrygende.

Tal fra Realkreditrådet viser, at priserne på landsplan de seneste år er steget med henholdsvis 7,5 procent for huse og 10,5 procent for ejerlejligheder. Og det er efter en årrække med voldsomme prisstigninger, ikke mindst i hovedstadsområdet.

Prisstigningerne har fået økonomer til at udtrykke bekymring for, om der er tale om en regulær boligboble, som vi så det i 2006.

Nu kan BT så fortælle, at priserne yderligere presses op af småinvestorer, der forsøger at få en gevinst ud af de stigende boligpriser. Det gælder små entreprenører, som sætter huse og lejligheder i stand og sælger dem til en højere pris, eller helt almindelige formuende danskere, som køber for så at leje boligen ud.

Læs også:

Køber, sætter i stand og sælger

Flere ejendomsmæglerkæder fortæller til BT, at småinvestorer er faste gæster, når der skal bydes på boliger.

»Vi ser flere småinvestorer, som køber villaer og lejligheder, der er i ringe stand, for efterfølgende at sætte dem i stand og sælge,« siger Kim Pauli,« der er pressechef hos ejendomsmæglerkæden Nybolig.

»Det er en udvikling, vi har set tage til i takt med, at priserne er steget. Vi oplever det stort set kun i København og i mindre omfang i Aalborg og Aarhus. Og jo tættere vi kommer på det centrale København, des flere handler er der, hvor småinvestorerne er købere,« siger han.

Også hos EDC ser man tendensen: »Småinvestorerne er kommet til de seneste år i kølvandet på de prisstigninger, vi har set i specielt i hovedstadsområdet,« siger Lisbet Fibiger, kommunikationskonsulent i EDC-kæden, som er Danmarks største.

Artiklen fortsætter under faktaboksen:

Lejer ud

En af dem, der har fingeren på pulsen i dagligdagen er EDC-mægleren Jan Krogh, der sælger både lejligheder og huse og dækker dele af København, Gentofte og Gladsaxe.

»Jeg har lige solgt en lejlighed i Søborg til en familie, som købte den som en investering for så at leje den ud. Og det er i stedet for at investere i eksempelvis aktier. Nogle køber også en lejlighed og lejer den ud, indtil børnene flytter hjemmefra, hvorefter de så kan flytte ind,« siger han.

»Og så er der også håndværksmestre, der opkøber dødsboer og sætter et sjak i gang med at renovere, så huset kan sælges efterfølgende,« siger han.

Småinvestorernes køb af huse og lejligheder er helt lovlige, så længe der betales skat af fortjenesten ved et salg. Men det presser priserne yderligere i vejret.

Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, siger, at det primært rammer de lavere indkomstgrupper: »I den udstrækning, at ejendomsudviklere køber eksisterende ejendomme for at renovere dem, så fjernes de billigste boliger fra markedet. Og det rammer dem, som ikke kan købe en fuldt istandsat bolig, men som ville have haft råd, hvis de havde kunne huset og sætte det i stand løbende,« siger Curt Liliegreen.

At investorerne i den grad er opmærksomme på huse, der kan være en god investering, viser dette eksempel, hvor en investor købte den afdøde skuespiller Jess Ingerslevs hus tæt på Utterslev Mose i København. Tryk på prikkerne på det interaktive billede:

Gør grafikken større HER