En tier, en femmer og tre enkroner.

Mere behøver du ikke for at købe købe 18 andelsboliger, der er udbudt til salg lige nu.

En oversigt fra boligportalen Boliga viser, at der alene i løbet af 2013 har været udbudt 13 andelsboliger til én krone - boliger, der nu enten er solgt eller taget af markedet - mens der i øjeblikket er 18 stk. til salg til foræringspris.

Oversigten viser derudover, at der ikke kun er tale om et hovedstadsfænomen.

De 18 boliger ligger således spredt ud på så forskellige byer som Gentofte, Holbæk, Augustenborg, Silkeborg, Horsens, Hjørring, Hirtshals og på Frederiksberg og i København Ø, mens puljen af énkrones-boliger, som var udbudt i 2013, bl.a. lå i Charlottenlund, Aarhus C, Ølsted, Varde, Vrå, Kalundborg og Borup.

Boliga har overvåget andelsmarkedet siden januar 2007, og kun to gange tidligere mellem 2007 og 2013 har der været udbudt andelsboliger til én krone.

Afgifterne kan stige kraftigt

Forklaringen på det høje antal boliger til foræringspriser skyldes ifølge Tejs Carstensen, analytiker hos Andelsbasen.dk, at de i højere grad bliver sat til salg via ejendomsmæglere eller Boliga, mens de tidligere lå gemt væk på nogle af de mange små selvsalgssider på nettet.

Fænomenet er således ikke nyt, men er opstået i kølvandet på boligmarkedets sammenbrud i slutningen af 0′erne.

- Den krise, vi har set på ejerboligmarkedet, hvor lejlighedsejere er blevet teknisk insolvente, har også ramt andelsboligmarkedet. Mange foreninger har større gæld end værdier, og man skal være opmærksom på, at boligafgifterne kan komme til at stige kraftigt inden for de kommende år. Både i de sunde og i de usunde foreninger, siger Tejs Carstensen.

Han opfordrer købere, der overvejer at købe en andelsbolig til én krone, til at få lavet en beregning på den reelle kvadratmeterpris inklusiv gæld.

- I de tilfælde, hvor man køber til en krone, kan kvadratmeterprisen f.eks. være 30.000, mens en andelsbolig til to mio. kr. reelt set kan have en kvadratmeterpris på 16.000 kr., siger Tejs Carstensen.

Få bistand

Ifølge boligadvokat Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager skal man tænke sig godt om, inden man slår til og køber en andelsbolig til foræringspris.

- Prisen kan være et udtryk for, at foreningen har taget et risikabelt renteswap-lån. De kan også stå over for store investeringer til vedligeholdelse, eller måske har de store tab på en udlejningsforretning. Under alle omstændigheder skal man, når man køber andelsbolig til en billig pris, være parat til - udover at løbe risikoen - også at bruge de penge, som det koster at få professionel bistand til købet, siger han til Boliga.

De fleste foreninger er sunde

For en håndfuld år siden blev andelsboligerne revet væk, nærmest før de blev annonceret til salg. Tusindvis af kroner skiftede hænder i handler, hvor køberne måtte gå med til at overtage et bord, en lampe eller en sofa for et større kontantbeløb, udelukkende for at skjule den reelle hensigt, nemlig at sælgeren skulle have penge under bordet for at afstå boligen.

Det har ændret sig i løbet af de seneste seks-syv år.

En række foreningers risikable lånoptagninger og opskruede vurderinger har i mange tilfælde bundet andelshaverne til deres boliger uden chance for at få solgt.

Hovedparten af andelsforeningerne har dog stadig en sund økonomi, vurderer Andelsbasen, der har analyseret sig frem til, at ca to tredjedele af foreningerne i Danmark har en gæld på mindre end 50 procent.

Se andelsboligerne til én krone her.