KØB PLUS!

OL-bokselegende død

Sværvægtsbokseren Teofilo Stevenson, der hentede tre OL-guld hjem til Cuba, er død. Han blev 60 år gammel

Han var kendt for sin ødelæggende højrehandske og sin gentleman-attitude. Nu er den cubanske bokselegende Teofilo Stevenson her ikke mere.

Mandag aften kunne man i nyhederne på Cuba høre følgende blive læst op:

- Den cubanske sportsfamilie er i dag blevet rørt over bortgangen af en af de største nogensinde, lød meddelelsen, der også lod vide, at Teofilo Stevenson døde som følge af en hjertesygdom.

Som meddelelsen også postulerede, så står Stevenson tilbage som en af boksehistoriens allerstørste, og han startede sin march mod legendestatus ved OL i 1972 i München, hvor han fik sit første OL-guld i sværvægt. Han genvandt sin titel i både 1976 og 1980.

Alle kunne se, at den teknisk velfunderede Stevenson var et bokse-unikum, og der begyndte at spire et håb om, at man en dag kunne se ham i en kamp mod Muhammad Ali. Den blev omtalt som århundredets kamp, men som bekendt fandt den aldrig sted, fordi kommunistiske Cuba insisterede på, at Teofilo Stevenson skulle forblive amatør.

Derfor måtte han se bort fra millioner af kroner, ligesom regeringens boykot af OL i både 1984 og 1988 gjorde, at han aldrig fik muligheden for at lægge mere OL-guld til sit CV. Han gav dog aldrig udtryk for bitterhed over, at han ikke blev professionel:

- Jeg foretrækker hengivenheden fra otte millioner cubanere, sagde han engang. Og den havde han. I sine senere år var Stevenson vicepræsident i Cubas bokseforbund og landets nationale sportsinstitut.