KOMMENTAR: Brugen af burka og niqab er i mine øjne indbegrebet af islamistisk kvindeundertrykkelse og noget, som ikke hører hjemme i et civiliseret samfund som Danmark.

Det tror jeg faktisk, at de fleste danskere er enige i. Det store spørgsmål er nu, om vi skal forbyde burka og niqab ved lov, som man har gjort i Frankrig og Belgien.

Jeg hører til dem, der går stærkt ind for et forbud, da det er et emne, jeg tager meget personligt. I de år inden Folketinget, hvor jeg arbejdede som soldat og senere som diplomat i Afghanistan og Mellemøsten, oplevede jeg nemlig, hvor forfærdeligt disse burkaklædte kvinder bliver behandlet.

For burkaen er desværre kun toppen af isbjerget.

Burkaklædte kvinder må ikke tale med andre mænd end dem i deres familie. De må ikke forlade hjemmet alene. De må ikke arbejde. Kort sagt, kvinderne er frarøvet deres frihed og lever under fængselslignende forhold. I mine øjne er den slags at sidestille med hustruvold.

Hidtil har et flertal i Folketinget været imod et forbud. Nogle politikere mener nemlig ikke, at vi skal lovgive om, hvordan man går klædt.

Problemet her er bare, at kvinderne oftest bliver tvunget til at gå med burka eller niqab – det er ikke deres eget ønske. Det har mange af mine muslimske venner og kollegaer fra mine år i udlandet slået fast.

Og skulle du være i tvivl, så prøv at tage en burka på og gå en tur på en varm sommerdag. Det vil ikke være en behagelig oplevelse!

Andre politikere har frygtet, at et forbud er imod menneskerettighederne. Det ændrede en ny dom i år fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Den slog nemlig fast at det belgiske forbud mod ansigtsdækkende klæder var helt i orden.

Yderligere anbefalede domstolen ligefrem et forbud som ’en nødvendighed i et demokratisk samfund’ – så kan det vist ikke siges tydeligere!

Det er netop den nye dom og anbefaling fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der har sat gang i debatten om forbud i Danmark. I mit parti, Venstre, er vi i gang med at debattere for og imod.

Debatten kører også i andre partier, der hidtil har været imod et forbud. Og det glæder mig, at flere og flere danske politikere nu er ved at indse fornuften i et forbud.

Jeg har samtidig forståelse for dem, der fortsat er betænkelige ved at lovgive om påklædning. Men netop fordi jeg har set, hvordan disse undertrykte burkaklædte kvinder bliver behandlet, handler det for mig om meget mere end blot påklædning.

Det handler om kvindernes frihed, og det bør altid være vores øverste prioritet. Derfor håber jeg, at vi også i Danmark indfører et forbud mod burka og niqab.