KOMMENTAR

At Oleg Tinkov er en mand i sine følelsers vold, burde ikke være nogen hemmelighed. Men at den russiske rigmand nedsmelter i en grad, der minder om en kolerisk og hysterisk unge er alligevel en overraskelse.

De ansatte på Tinkov-Saxo har modtaget en mail med beskeden om, at Bjarne Riis er 'suspenderet'. Er han sat fra bestillingen permanent eller er der tale om en kortere pause? Det vides ikke endnu, men beslutningen vil sætte gang i reaktioner, der i sidste ende kan betyde, at holdet imploderer i en uskøn dødskamp.

Under alle omstændigheder må det være på grund af voldsomme uenigheder om den sportslige linje, hvilket sidste uges artikel i franske l'Equipe da også underbyggede. Her blev det afsløret, at der havde været et voldsomt skænderi, der bundede i Tinkovs utilfredshed med de sportslige resultater. For jeg har ikke mistænkt Oleg Tinkov for pludselig at have fået moralske skrupler i forbindelse med fortidens dopingsynder, og at det pludselig har fået ham til at overveje Riis' fremtid.

Tager vi det for givet, at der er tale om sportslig utilfredshed, så er Oleg Tinkov åbenbart dummere, end jeg troede. Der er en række punkter, hvor jeg gerne vil stille spørgsmålstegn ved Bjarne Riis som chef på et cykelhold. Det gælder bare ikke de rent sportslige beslutninger. Han er ganske enkelt voldsomt respekteret for sine evner til at få det bedste ud af folk, og nok har Oleg Tinkov været rytter (han vandt endda det sibiriske mesterskab...) og har tidligere haft sit eget hold (der bestod af ex-dopere og var en gedigen fiasko...), men til at styre et hold med verdens bedste ryttere - der er et stykke vej. Især, når man åbenbart har taget samme ledelseskurser som Vladimir Putin.

For Bjarne Riis' vedkommende må det være de værste anelser, der nu bliver virkelighed. Sælger man sit hold, så skal man være forberedt på det her. Og Oleg Tinkov har - også før han blev ejer - bevist, at han er kompromisløs. Skilsmissen efter den skuffende Tour i 2013 blev pludselig afløst af et opkøb, hvilket sikrede Bjarne Riis økonomisk, men som også førte livsværket over i en andens hænder.

Rytterne vil være chokerede, rasende og dybt skuffede over denne handling. De største stjerner har sværget troskab til Bjarne Riis, ikke til Oleg Tinkov, der bliver set som en excentrisk rigmand uden realitetssans. Og lad os lige få lidt perspektiv på. Sæsonen er knap nok begyndt. Peter Sagan har haft én chance for at vinde en klassiker. Alberto Contador skal først toppe i Giroen - om to måneder. Det ville svare til at fyre en fodboldtræner i halvlegen af sæsonens første kamp - hvor stillingen i øvrigt er 0-0.

En ting er, at rytterne er på Riis' side. Nok så vigtigt har holdets næststørste sponsor, Saxo Bank anført af Lars Seier Christensen, også sværget troskab til Bjarne Riis. Lars Seier Christensen har aldrig lagt skjul på, at det var Bjarne Riis, han investerede i - ikke Alberto Contador, Peter Sagan eller alle mulige andre ryttere. Og hvis Riis' suspendering er af permanent karakter, ligner det en skilsmisse med hurtigt aftræk.

Så er der alle de ansatte på holdet. Mange af dem har været med i en årrække. Fra tiden før nogen anede, at Oleg Tinkov ville blive så rig, at han kunne købe et cykelhold som legetøj. De vil nok også begynde at se sig om efter noget andet, når de ser, at holdets chef er villig til at fyre med så lidt tilløb.

Nuvel. Jeg har tidligere hørt, at størstedelen af Oleg Tinkovs nærmeste stab gennem tiderne er blevet truet med alt fra fyring til retssager. Men at det sjældent kommer så langt. Hvem ved - måske kommer Bjarne Riis tilbage. Men det er slået fast, at holdet regeres af en ejer, der er fuldkommen ligeglad med omverdenens respekt. Det er for så vidt fair nok, men hvis medarbejderne også mister respekten, så vil det hold, Bjarne Riis skabte, hurtigt blive tom skal, der ender som ligegyldighed.

Jeg har mange gange kaldt Bjarne Riis for landets største korkprop. Men måske bliver Tinkov korkproppens endeligt.