KOMMENTAR

For mange forstyrrelser og irritationer i forskellige sammenhænge i tre år kostede i dag sportschef Carsten V. Jensen jobbet hos FC København.

FC København skal have ny sportschef. Carsten V. Jensen er blevet afskediget, og klubbens cheftræner, Ståle Solbakken, overtager forpligtelserne, indtil ledelsen har fundet en permanent afløser.

Det er dermed et stykke FCK-historie, der bliver lukket ned. Carsten V. Jensen har været del af FCK, siden det hele bare var en vittighed. Han var selv spiller på et FCK-hold, der i 90’erne ledte efter en identitet. Han var assistent, da klubben fandt en styrke og blev landets bedste i 2001. Han var senere den succesrige sportschef, da FCK imponerede i Champions League, gjorde alle de rigtige transfers og vandt mesterskaber på automatpilot.

Men det gik langsomt skævt, og når Carsten V. Jensen nu er afskediget, taler kilder i FCK ikke om en enkelt episode eller om en særligt uheldig omstændighed.

De taler om en tillid, der langsomt forsvandt. De taler om, at bestyrelsen og direktør Anders Hørsholt tøvede, når de sammen overvejede, om de mon havde den rette mand til at gennemføre de mange rokader, opbygninger og handler, der venter for FC København i de kommende måneder og år efter skuffelserne, der har været.

Tilliden til Carsten V. Jensen var bare blegnet.

Det var sandelig ikke tilfældet for kun tre år siden. Dengang havde FCK netop tabt til Chelsea i ottendelsfinalerne i Champions League og driblede roligt mod alle tiders mest sikre mesterskab. Den sommer i 2011 valgte flere spillere som Pospech, Antonsson, Wendt og William Kvist andre veje end FC København, mens Jesper Grønkjær indstillede sin karriere. Ståle Solbakken tog samtidig til Bundesligaen, og selv om man kan anføre, at det var en voldsom opgave, der skulle løses på én gang, mistede Carsten V. Jensen sit touch.

FCK hentede spillere som Johnny Thomsen, Søren Frederiksen, Christian Gamboa og Christian Grindheim, og det blev ikke meget bedre de følgende sæsoner. Enorme summer blev lagt for spillere, der havde svært ved at vinde noget. Pape Pate Diouf, Marvin Pourié, Fanendi Adi, Mustafa Abdellaoue .. FCK-fans kan remse fejlkøb op i søvne.

Carsten V. Jensen måtte stå til ansvar. Og imens vandt FCN guld i 2012, lige som enten FCM eller AaB på lige så begrænsede budgetter overtrumfer FCKs muskelkraft i denne sæson. Det passer ikke FCKs selvforståelse.

Der var også gevinster, selvfølgelig. Dansk mesterskab sidste år. 90 mio. kr. for Andreas Cornelius til Cardiff.

Men tilliden, hvad med tilliden? Den var bare feset ud, mens fans på lægterne også begyndte at larme og medbringe bannere, der næppe heller har mildnet stemningen, når bestyrelsen satte sig til bords. Fansenes betydning er større, end mange sikkert tror.

Brøndbys nye talentsatsning Masterclass blev et fikspunkt, for selv om FCKs School of Excellence sørme har præsteret at skabe talenter til FCKs førstehold, blev spørgsmålet alligevel: Har vi tillid til, at Carsten V. Jensen er den helt rette i en optrappet talentkrig? Er han manden, der tiltrækker den næste Cornelius og William Kvist?

Det var altså aldrig et spørgsmål om, hvorvidt Carsten V. Jensen var dårlig. Det var en debat om, hvorvidt han var den helt rette i alle de nødvendige sammenhænge.

Og endelig var der i bestyrelsen stemmer, der gav udtryk for, at Carsten V. Jensens noget introverte facon var uforenelig med den moderne fodboldklubs behov for at være i konstant øjenhøjde med kunderne, pressen, sponsorerne og alt, hvad der har kommerciel slagkraft.

Uden Carsten V. Jensen havde FCK aldrig fået de mange stjerner på kamptrøjen. Det er min mening. Han betragtede som assistenttræner, hvad den tidligere træner Roy Hodgson gjorde ved FCK omkring årtusindeskiftet, og han nedfældende efterfølgende retningslinjerne for, hvordan de sportslige målsætninger skulle indfries. Talentarbejde, spillerindkøb, agentnetværk, scouts og ikke mindst trænerprofil, spillestil og spillertyper.

Det var i dette blueprint, at FCK først fandt sin tryghed og selvtillid, dernæst alle titlerne og til sidst et smæld gennem loftet i Champions League. Det var ud med de hvide jakkesæt i spillertruppen. Og det var ind med dedikerede, modne arbejdsmænd med sult og forståelse for, hvordan vinderkultur opbygges.

I FCKs bestyrelse vil man nok sige, at Carsten V. Jensen efter slingrekurs i tre sæsoner - under skiftende trænere og på hvinene fra transfermarkedets svingdør - kunne have været afskediget tidligere, men at han fik lang snor, netop fordi han sørme også har bevist, at han kunne gøre en positiv forskel.

Nu skal FCK have ny sportschef. Frank Arnesens gode forhold til Hørsholt er veldokumenteret. Solbakkens egen agent Bjarne Goldbæk kunne være en outsider. Nogen vil sikkert mene, at Solbakken selv kunne blive et emne over en anden cheftræner.

Gættelegen kan begynde.

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard