KOMMENTAR

En anerkendt, engelsk Formel 1-journalist spurgte mig forleden:

»Hvad er det med McLaren og Magnussen-familien? Først ødelagde de Jans Formel 1-karriere, og nu gør de så det samme med Kevins …«

Jeg havde ikke selv tænkt i de baner, men han har ret et langt stykke ad vejen, min engelske kollega. Ved i allersidste øjeblik at sætte Kevin Magnussen ud på reservebænken sidste år ødelagde de i hvert fald hans 2015-sæson. Ved at snakke om, at der kun var tale om en ’pause’, gav de håb om en bedre fremtid.

Men udviklingen de seneste uger understreger, at danskeren nu er fortid hos McLaren. Dét team, der for bare et par år siden omtalte Kevin Magnussen som en kommende verdensmester, er nu skyld i, at hans Formel 1-karriere er i overhængende fare.

Jeg kan på sin vis godt forstå, at McLaren med Honda som ny motorleverandør satsede på erfarne Jenson Button i 2015. Men jeg kan ikke forstå, at man overhovedet skabte en situation op til 2016, hvor fire kørere (nu er Stoffel Vandoorne også inde i billedet) skulle kæmpe om to biler.

Det var en lignende situation, der sendte Jan Magnussen ud af McLaren i 1996. Han var i 1994 blevet hyret som testkører, havde en flot debut i Pacific Grand Prix i 1995 som stand-in for den sygdomsramte Mika Hâkkinen, men kørte så ind i samme problem som sønnen 20 år senere: De faste kørere, Häkkinen og David Coulthard, sad solidt i de to biler, og så var det exit Magnussen.

Han skiftede til det nye Stewart-Ford-team, men en ny kører i et nyt team var ikke en holdbar løsning, og han røg ud af Formel 1 efter halvanden sæson.

Men der er også store forskelle på Magnussen senior i 1995 og Magnussen junior i 2015. Far Jan var ikke uden egen skyld i, at Ron Dennis skilte sig af med ham, for hans afslappede livsstil harmonerede dårligt med den perfektionistiske McLaren-boss.

Kevin har i mine øjne derimod gjort alting rigtigt i forhold til McLaren. Han har – som Jan for 20 år siden - kørt forrygende hurtigt. Men samtidig har han været fokuseret og toptrimmet, som Dennis vil have det. Det eneste lille minus i Kevins karakterbog er den måde, han reagerede på presset fra Jenson Button og rygterne om Fernando Alonso i de sidste løb i 2014. Pres er naturligvis noget, Formel 1-kørere skal kunne håndtere – men presset behøver ikke komme fra ens eget team og allerede midt i debutsæsonen.

Magnussen senior og junior var på hver deres måde to af de allerstørste talenter i international racing, da de skrev under på deres McLaren-kontrakter. At de forlod teamet efter henholdsvis ét løb og én sæson, er ikke noget McLaren-ledelsen kan være stolt af.

Historien om Magnussen-familien og McLaren har naturligvis to sider. Ron Dennis kan heller ikke være tilfreds med den måde, tingene udviklede sig på – han fik ikke det ud af hverken senior eller junior, han havde håbet på. Men i sidste ende var det ham, der droppede Magnussen-familien – ikke omvendt.

En morale på historien om Magnussen og McLaren? Den fortærskede floskel, om at ingen har lovet, at Formel 1 skal være fair, presser sig på. Og: Hvis Kevin får en søn, og han ligesom sin far og farfar kæmper sig frem til Formel 1, vil jeg foreslå, at han satser på alle andre teams end McLaren.