Søren Paaske, nyhedschef og håndboldkommentator på BTs sportsredaktion, blogger om dansk og international håndbold.
Søren Paaske, nyhedschef og håndboldkommentator på BTs sportsredaktion, blogger om dansk og international håndbold.
Vis mere

KOMMENTAR:

Om 13 dage spiller håndboldherrerne deres første kamp ved OL. Modstanderen her er Argentina, der er et af de dårligste hold ved turneringen. Det må ikke blive et problem for de danske spillere at vinde den kamp og dermed give sig selv en optimal start i Rio. Men noget, der til gengæld kan blive et problem, er at indfri den officielle målsætning om en olympisk medalje.

Jeg kan i hvert fald ikke andet end at sidde tilbage og være oprigtigt bekymret efter denne weekends træningsturnering, hvor det fredag blev til dansk sejr over Tyskland, mens søndagens 'finale' endte med et nederlag på 25-29 til de franske værter. De cifre fortæller dog ikke sandheden om klasseforskellen på banen. Den var meget større end fire mål.

Frankrig, der er soleklar OL-guldfavorit, var på alle parametre et niveau over Danmark. Og det er værd at huske på, at Frankrig sparede superstjernen Nikola Karabatic og flere andre profiler i store dele af kampen, der åbenbarede flere problemer for det danske landshold.

Jeg har - selvom der var opløftende momenter mod Tyskland - spottet nogle af de samme problemstillinger i alle de tre OL-testkampe, Danmark nu har spillet, så jeg tillader mig at male lidt med den generelle pensel med udgangspunkt i nederlaget til Frankrig.

Specielt på den fysiske del var der forskel i opgøret, og det mindede os om noget, vi har set før; at danskerne har svært ved at håndtere et massivt fysisk pres. Til tider mindede det om en ulige kamp mellem unge knægte og granvoksne mænd.

Men også andre mangler åbenbarede sig. Spillet er helt overordnet for ukoncentreret, og der bliver spillet for risikobetonet, hvilket medførte en række boldtab, som Frankrig kynisk omsatte til kontrascoringer.

I angrebet mangler der tempo og variation. Det bliver for hakkende, for uopfindsomt og er alt for afhængigt af genialiteter fra Mikkel Hansen. Håndboldfans skal krydse alt, hvad krydses kan, for at Kasper Søndergaard snart er klar til kamp igen og ikke er for mærket af den forstrækning i læggen, der holder ham ude lige nu.

Højre backens skud, gennembrudsstyrke og overblik kan meget vel blive det, der redder den danske offensiv og sørger for, at der lidt groft sagt er andre end Mikkel Hansen, der byder ind. Jeg ser stadig for store udsving hos Mads Mensah Larsen, Mads Christiansen, Michael Damgaard og Morten Olsen.

Forsvarsmæssigt mangler der aggressivitet og hårdhed i midtzonen. I forhold til forsvaret er det også en streg i landstræner Gudmundur Gudmundssons regning, at René Toft Hansen allerede efter 13 minutter mod franskmændene måtte forlade banen på grund af en flækket læbe. For Kiel-stregspilleren har brug for så meget spilletid som overhovedet muligt for at få banket den rust af, der helt naturligt sidder i ham efter skadespausen, der holdt ham væk fra håndboldbanen i mere end et halvt år.

De danske medaljechancer kan komme til at afhænge af, om den ældste af Toft Hansen-brødrene nærmer sig sit defensive topniveau - her er det er plus for Danmark, at han kan spille sig i form, som turneringen skrider frem i Rio.

Endelig står det stadig hen i det uvisse, om den nye syv mod seks-regel får stor indflydelse på spillet til OL, men det har ikke været imponerende, hvad danskerne har vist i den disciplin i træningskampene. Det virker meget ustruktureret og i for høj grad præget af tilfældigheder.

Altså er der i min optik rigeligt med udfordringer for landsholdet. Det positive er, at Danmark ikke kan møde et stærkere hold end det franske, og at der stadig er små to uger til at finpudse spillet. Ligeledes kan man også håbe på, at et stort fokus på det fysiske i den første del af træningslejren har haft betydning for danskernes indsats i træningskampene.

Det ændrer imidlertid ikke på, at der rent spillemæssigt er et godt stykke vej til Danmarks topniveau. I hvert fald ud fra det, vi har set indtil nu.