KOMMENTAR

McLaren-boss Ron Dennis optrådte torsdag for mange af dansk erhvervslivs tunge drenge ved et møde hos kapitalfonden Axcel i København. Med sig på scenen havde han teamets nuværende reservekører Kevin Magnussen, der drømmer om en fast plads i teamet i 2016.

Det var - mindst - tredje gang, Dennis bejlede til dansk erhvervsliv. Inden sæsonfinalen 2014 i Abu Dhabi sendte han en klar opfordring til danske firmaer om at støtte Magnussen, og kort efter var han i København for at møde en række danske virksomhedsledere. Dengang handlede det om at sikre Magnussen et 2015-sæde, og besøget i denne uge sigtede på 2016-sæsonen.

Man kan nemt få den opfattelse, at Magnussens Formel 1-fremtid er afhængig af danske sponsorer. Det er også bemærkelsesværdigt, at der i 2014 var en dansk-kontrolleret sponsor på McLaren-racerne (internet-tøjfirmaet ASOS), mens Magnussen kørte den ene bil. I år er der ingen danske sponsorer, og Magnussen sidder på reservebænken.

Det ligner starten på et mønster, og selvom Dennis og Magnussens manager Dorte Riis pakker det pænt ind, står det mere og mere klart, at danske penge kan afgøre Magnussens Formel 1-fremtid.

Der bliver kamp om 2016-pladserne hos McLaren, der udover Magnussen har aftaler med Fernando Alonso, Jenson Button og den fremadstormende Stoffel Vandoorne.

De fire potentielle McLaren-kørere til næste sæson har forskellige styrker og svagheder, men som racerkørere er de meget jævnbyrdige. Derfor kan faktorer, der ikke har noget at gøre med evnerne bag rattet, blive afgørende. I dén kamp vil opbakning fra dansk erhvervsliv være et effektivt våben for Kevin Magnussen.

Hvis McLaren ikke har plads til Magnussen i 2016, antydede Ron Dennis, at man kunne sætte danskeren ´på græs´ i et mindre team. Her vil økonomisk opbakning være endnu mere afgørende, for alle teams - bortset fra de absolut største, der ikke er relevante for Magnussen i 2016 - er afhængige af de sponsorer, deres kørere kan medbringe. Og bare lige for at sætte beløb på: Sauber, et solidt team der traditionelt hører til i den højere middelklasse, får i år omkring 100 millioner kroner fra Marcus Ericssons svenske investorer.

På den baggrund er der ingen tvivl om, at Kevin Magnussens manager Dorte Riis i de kommende måneder kommer op til den store manager-eksamen. Med opbakning fra først Karsten Ree og senere Anders Holch-Povlsen (Bestseller/ASOS) styrede hun dygtigt Magnussen frem til Formel 1, men det er først nu, at hun for alvor skal vise sine evner i det hajfyldte farvand, der udgør Formel 1-paddocken.

Hun skal finde et nyt Formel 1-sæde til Magnussen og samtidig være bindeleddet til de danske firmaer, der synes mere og mere afgørende. Det er make-or-break for unge Magnussen.

Ron Dennis antydede i København, at danskeren kan få endnu en sæson på McLarens reservebænk, men så vil det moment, som både Magnussen og manager Riis har sagt er så vigtigt, være tabt.

Og hvis både moment og sponsorer er ikke-eksisterende, er Kevin Magnussens Formel 1-drøm slut. Også selvom han allerede i debutsæsonen 2014 viste sig på niveau med Jenson Button og Fernando Alonso.