KOMMENTAR

Så er det officielt. Bjarne Riis er ikke længere en del af den sportslige ledelse hos Tinkoff-Saxo. Men det har ikke noget med resultaterne eller økonomien at gøre. Forvirret? Med god ret i så fald.

Den knudrede besked, der tikkede ind lidt over kl. 10, er svær at hitte orden i, men her er mit bud på, hvad der i virkeligheden er årsagen til suspenderingen af Bjarne Riis.

Hvis man antager, at det IKKE har noget med de sportslige resultater at gøre, at Bjarne Riis i dag er sat uden for døren, så ligner det en voldsom magtkamp på holdet. Hvilket giver god mening, når man kender lidt til Oleg Tinkov. Og at suspenderingen dermed har bund i opførsel overfor en overordnet.

Den russiske rigmand er i voldsom grad et konkurrencemenneske, der konstant måler sig op mod andre. Parametrene  er succes i forretningslivet, økonomisk formåen og evnen til at udleve sin magt. Det fik Bjarne Riis at mærke, da de første sponsorsamtaler fandt sted i Paris i 2012. Oleg Tinkov gav straks udtryk for, at han havde økonomisk styrke til at opsluge holdet, hvis han ville. Bare for at sætte magtforholdet på plads.

Det er også, hvad jeg tror er sket denne gang. At Oleg Tinkov ville vise, hvem der bestemmer på holdet. For der har været et voldsomt skænderi, hvor Bjarne Riis har forsvaret sit sportslige setup og rytterne. Jeg tror også på, at Oleg Tinkov er blevet rasende over, at hans ønsker om at præge valg af sportsdirektører åbenbart blev afvist af Bjarne Riis. Og at det raseri er endt med, at Oleg Tinkov ville vise alle på holdet, at der kun er én chef - og det er ham. Bjarne Riis er en ansat, ikke andet.

Jeg tror også, at Oleg Tinkov har forregnet sig. For selvfølgelig holder man ikke en suspendering fra at slippe ud til offentligheden. Derfor er situationen også kørt op i en spids, selv om holdets ledelse nu forsøger at nedtone konflikten ved at understrege, at der ikke er truffet en endelig afgørelse.

Men i og med, at omverdenen nu er bekendt med Bjarne Riis' skæbne, står det klart, at Oleg Tinkovs ledelsesstil er ekstremt emotionel. Derfor kan den russiske boss også foretage årets største rygcrawl og hive Riis ind i varmen. Han har fået udstillet, at han er den stærke mand, når han kan smide den sportslige ansvarlige ud. Nu kan han også vise, at han er barmhjertig - omend utilregnelig.