KOMMENTAR

Da Jess Thorup som helt grøn træner i 2011 overtog ansvaret fra Ove Pedersen i Esbjerg, var Ståle Solbakken et af hans store forbilleder. Han så op til den måde, hans norske chef i HamKam havde været tæt på sine spillere som coach og motivator, og ikke mindst åben og ærlig i sin dialog med dem. Det var sådan, han selv ønskede at agere over for sine spillere.

Fredag mødes Jess Thorup og Ståle Solbakken som trænere for hver deres hold i sæsonens første af tre dueller mellem de to klareste favoritter til det danske mesterskab. Som man kan læse i vores portræt af Thorup, er netop ærligheden og dialogen med spillerne nogle af de kendetegn, der går igen, når man taler med folk omkring den nye FC Midtjylland-træner, der på det punkt har haft succes med sin ambition om mandskabspleje.

Succes har han også haft med at overtage de forsvarende mestre og med en opadgående formkurve at føre dem til sejre i de første fire Superliga-kampe, og det er lige før man glemmer skuffelsen over den dårlige præstation hjemme mod APOEL og den ligegyldige sejr på udebane.

Med tre point fredag aften kan FC Midtjylland spille sig otte point foran FC København, der ganske vist har en kamp i baghånden. Men de vil alligevel komme under fornyet pres for ikke blot at hente de point, de reelt er efter, men også de potentielle point, der ligger i den ekstra kamp. Et pres, man i FC København sikkert vil sige, man er under hvert år, fordi man aldrig er tilfreds med mindre end mesterskabet, men som er steget i takt med de ekstra investeringer i truppen, to år uden Superliga-guld og det første missede europæiske gruppespil i ti år.

Hvordan reagerer en trup, der ikke på samme måde - som tidligere - har vinderkulturen i sig, hvis den for tredje år i træk skal jagte en klub fra start til slut? Hvordan reagerer en klub og et trænerteam, der for tredje år i træk kommer i den situation, tilmed efter at have investeret historisk stort? Det bliver uhyre interessant at se, hvis det bliver tilfældet efter fredagens kamp.

Hidtil har Ståle Solbakken kunnet pege på det rod, han overtog, da han for to år siden vendte tilbage til klubben, og han har mindet os om den store, dyre udskiftning, han gennemførte inden sidste sæson. Det kan han ikke så meget længere, og han både kender og har købt præmissen om, at man i FC København ikke kan tillade sig at bede om tid, inden man vinder fodboldkampe. Så det skal han til.

Truppen har et kæmpe potentiale og et miks, der minder om det, der i 2010/11 spillede sig i Champions Leagues ottendedelsfinaler, men endnu mangler vi at se holdet udvikle sig og bygge oven på den bundsolide defensive organisation med den kreativitet og dynamik, vi så fra datidens storhold. Det kan vi sagtens nå, og jeg har stadig FC København som favoritter til at vinde mesterskabet. I hvert fald indtil kampen i aften er overstået. Tænk sig, hvis Thorup spiller sig otte point foran Solbakken? Tanken er da pirrende.