KOMMENTAR

En dansk atlet skrev i en besked til mig for nylig, at han ’var meget beæret over at få lov at stemme,’ da jeg bad ham være en af de 40 danske sportsfolk, der skal udpege vinderen af BT Guld 2015.

Det er første gang, at jeg som sportschef her på BT er med til at uddele prisen, og jeg tør godt sige, at jeg føler den samme stolthed over at være en del af en pris, som, jeg mærker, betyder så meget.

Vi har alle forskellige kriterier for, hvad der er størst inden for sport. Det får vi ikke lavet om på i år heller, og det er fint sådan. Men jeg er tryg ved, at vi med BT Guld når frem til et resultat, det er svært ikke at have dyb respekt for, når det er 40 danske sportsfolk, der stemmer.

De kender bedre end nogen andre topsportens præmisser. De ved, hvad det kræver at flytte sig fra at være et talent til at være verdensklasse. De kender den fysiske og psykiske belastning i topsport.

Derfor kalder vi det uden at tøve for Danmarks fineste og mest eksklusive komité, når vi beder disse 40 sportsfolk give henholdsvis 3, 2 og 1 point til deres tre bud på sportsårets bedste i 2015.

Det er os på BT, der har bestemt hvilke 10 præstationer, de skal forholde sig til. Og vi havde deadline på den del i midten af november. Derfor har vi bl.a. ikke de danske håndboldpiger, som i disse dage spiller VM, med i betragtning, og vi har eksempelvis heller ikke haft verdensmester i Laser Radial, Anne Marie Rindom, med.

Man kunne vælge at kigge alene på guldmedaljer, når man skal lave sådan en selektion. Man kunne også have den anskuelse, at olympiske idrætsgrene er det fineste, og at verdensmesterskaber selvfølgelig er større end europamesterskaber. Det kan sagtens være rigtige kriterier altsammen, men behøver bare ikke være det.

Derfor har vi i udvælgelsen af de 10 kandidater til BT Guld ikke kun haft et øje på, hvem der vandt guldet rundt omkring. Vi har også haft et øje for, hvem det var, der virkelig henrykkede os, og hvem, der måske ikke har vundet, men, som vi alligevel mener, har præsteret noget ekstraordinært i meget store sportsgrene.

Jeg synes, det er en flot forsamling, og glæder mig til ved det store sportshow i Boxen i Herning til januar, Sport 2015, at præsentere en vinder af BT Guld 2015.

Okay, ikke mere opvarmning. Vi skal til det. Her er de 10 nominerede til BT Guld 2015.

Foto: Kevin C. Cox
Vis mere

JEANETTE OTTESEN
Er på ingen måde ny i dette selskab, men Ottesen bliver bare ved med at præstere på højeste niveau i international svømning. I år blev det til to gange sølv ved VM på langbane i Kazan i Rusland. Præstationen blev ikke mindre imponerende af, at Jeanette Ottesen og hendes kæreste få uger før VM var udsat for et overfald på gaden i København.

Foto: ERIK REFNER
Vis mere

RENÉ HOLTEN POULSEN
Er nomineret for sit dobbelte verdensmesterskab ved VM i Italien i august. Her vandt han både guld på 500 og 1.000 meter enerkajak. En historisk stærk præstation af René Holten Poulsen, der er blandt de varmeste bud på en dansk olympisk medalje i Rio til sommer.

Foto: Alex Morton
Vis mere

THORBJØRN OLESEN
Er med sine bare 25 – snart 26 – år en af golfsportens nye unge håb, men han leverer allerede topresultater. Det viste han blandt andet med karrierens tredje European Tour-sejr ved Alfred Dunhill Links Championship i oktober, hvor førstepræmien var på mere end fem millioner kroner.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

STEPHAN HANSEN
Bueskytten Stephan Hansen har haft et vildt år. Han blev juniorverdensmester for tredje gang i træk i juni, og bare to måneder senere leverede han et enestående resultat, da han på hjemmebanen i København vandt sit første seniorverdensmesterskab.

Foto: SRDJAN SUKI
Vis mere

SARA SLOTT PETERSEN
Ja, Sara Slott Petersen måtte nøjes med en fjerdeplads ved VM i Beijing i sommer, men det ændrer ikke på, at hun for os står som et af sportsårets største navne i 2015, hvor hun fik et regulært gennembrud i den internationale verdenselite i 400 meter hækkeløb, da hun lavede topresultater i Diamond League-stævner og klart forbedrede den danske rekord på distancen.

Foto: Kell Sønnichsen/DOF
Vis mere

MAJA ALM
Det er ikke mange, der kan prale af tre verdensmesterskaber, men det kan Maja Alm, som ved VM i orienteringsløb ikke bare vandt sin individuelle sprintdisciplin. Hun var også en del af to danske stafetguld, nemlig i sprint mix og kvindernes stafet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

U21-LANDSHOLDET
At nå frem til semifinalerne i en konkurrence med langt større nationer og mere end 50 deltagere til at begynde med er en præstation i sig selv. Det danske U21-landshold i fodbold fik vist, at der er grund til at håbe på en flot fremtid for dansk landsholdsfodbold.

Foto: STEPHEN DUNN
Vis mere

FREDERIK ANDERSEN
Den danske ishockeymålmand Frederik Andersen fik i 2015 sit absolutte gennembrud i verdens stærkeste ishockeyliga, NHL, hvor han havde en af ligaens højeste redningsprocenter og var det klare førstevalg i målet hos Anaheim Ducks, der var én sejr fra finaleserien i kampen om Stanley Cup-trofæet.

Foto: SERGEY DOLZHENKO
Vis mere

MARK O. MADSEN
Mark O. Madsen (i den blå trøje) har i årevis været en del af verdenseliten i brydning, og han tændte håb om at kunne levere et stort olympisk resultat i Rio til sommer, da han ved VM hentede en sølvmedalje.

Foto: Claus Fisker
Vis mere

CHRISTINNA PEDERSEN OG KAMILLA RYTTER JUHL
Ved VM i badminton hentede den danske damedouble med Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl sølvmedaljer efter en fremragende turnering, der lover godt for mulighederne i den olympiske badmintonturnering i Rio. Det var parrets største resultat til dato.