Det stod ikke skrevet nogen steder i 80'erne og 90'erne, at Danmark engang skulle blive en del af verdenseliten i ishockey.

Så sent som i 1991 spillede landsholdet i C-gruppen, og i 1997 blev det nr. sjok i B-gruppen.

Ikke desto mindre er Danmark næste år i Rusland for 14. år i træk i VMs bedste gruppe.

Da løverne rykkede op i 2002, lå det i kortene, at de hurtigt ville rykke ud igen. Nyoprykkere plejede at være elevatorhold. Men de bed sig fast.

En forklaring på denne udvikling er støtten fra Team Danmark. Ikke den eneste forklaring, men en tungtvejende del.

Den er i år på 5,1 mio. kr. til seniorlandsholdet, U20 og U18. Det er dog ikke det største støttebeløb, DIU har fået fra Team Danmark. I 2008 var det på 7,3 mio. kr.

Samarbejdet mellem Danmarks Ishockey Union og Team Danmark startede så småt kort efter, at den meget eliteorienterede Ejvind Olesen blev formand for DIU i 1986, og det er vokset under Peter Berg (formand 2001-2007) og Henrik Bach Nielsen (fra 2007).

Ejvind Olesen skabte hurtigt et godt samarbejde med Team Danmarks direktør, Preben Kragelund, chefkonsulent Niels Chr. Holmstrøm og konsulent Poul Jenker.

Kravene til DIU var en seriøs indstilling til elitearbejdet på både senior- og ungdomsplan, træningssamlinger og tæt kontakt med elitetrænerne.

Der var også en tæt dialog mellem DIU og Team Danmark om, hvem der skulle være landstrænere. Det førte bl.a. til ansættelsen af Per Holten Møller, Dan Hobér og Jim Brithén.

Ejvind Olesen mindes de 15 år, han var formand, og samarbejdet med Preben Kragelund & co.:

»Team Danmark fulgte meget med i, hvordan vi gebærdede os i pressen, og hvordan spillerne opførte sig. Preben var lidt som en far for os, men også en streng far. Det var ikke altid, når jeg forlod ham, at jeg var sikker på, at vi beholdt vore fordele. Økonomisk var vi altid i nød, og de tilskud, vi fik, var meget langt fra dét, vi kender i dag,« siger han.

»Vi var måske lidt forkælede i forhold til andre idrætsgrene, men det skal jeg være den sidste til at beklage.«.

DIU var favoriseret af, at konsulenten Poul Jenker havde et lige så optimistisk syn på hockeyens fremtid som Ejvind Olesen.

»Vi fik lidt af et wake-up call med de dårlige VM-turneringer i 1996 i Eindhoven og 1997 i Katowice. På Poul Jenkers anbefaling blev Niels Chr. Holmstrøm og jeg enige om, at hockeyen skulle have en chance,« siger Preben Kragelund.

Og resten er historie.