KOMMENTAR

En slutrunde er en mærkværdig størrelse. Som et mikrokosmos med et væld af begivenheder, beslutninger og forandringer på ekstremt kort tid - oftest afsluttet med én enkelt kamp på bare 90 minutter, som kan gøre forskellen på kæmpemæssig succes og dundrende fiasko.

Det kan lyde vanvittigt uretfærdigt – og det er det på sin vis også. Men det er virkeligheden. Ikke bare den medieskabte, men også den, spillere, trænere og ledere lever i.

Aftenens ’finale’-kamp mod Serbien er det perfekte bevis herpå. Taber de danske U21-drenge her, er EM et overstået kapitel. Det maksimale, Pierre-Emile Højbjerg, Jannik Vestergaard og co. i så fald kan opnå, er en kamp om den sidste OL-placering.

Sker dette, vil det EM, vi alle har haft så store forventninger til, gå over i historien som endnu en dansk U21-fadæse. På lige linje med slutrunden på hjemmebane i 2011. Vi vil igen snakke om, hvorvidt danske spillere har den rigtige mentalitet, vi vil drøfte Jess Thorups mange opsigtsvækkende valg, og vi vil diskutere, om vi har overvurderet det kuld, der gerne skulle være stammen på A-landsholdet om få år.

Det er en fortælling, vi har hørt før. Men én vi alle håber at undgå. Det kan ske med en dansk sejr. Intet andet. Bare en lille én.

Den bør også være inden for rækkevidde. Men Jess Thorup skal stille det rigtige hold fra start. Et greb, han af forskellige årsager har haft svært ved at mestre i de to første kampe.

Jess Thorup har individuelle kvaliteter til sin rådighed, som kan hjælpe holdet videre. De skal bare bruges, og bruges rigtigt. Lykkes det denne gang, har Danmark en rigtig god chance for en sejr eller sekundært det uafgjorte resultat, der også kan indløse en plads i semifinalen på lørdag.

For heri skal Danmark. Præcis som målsætningen lyder. Så simpelt er det. Holdet har langt fra rullet sig ud i de to første kampe, men kvaliteten har hverken været skrækindjagende hos tjekkerne eller serberne.

Danske U21-hold har de seneste to gange stået med fiasko-stemplet i panden efter afgørende 90 minutter ved et EM. Lad os nu i stedet få lov at dyppe det, hvor der står ’succes’, i blækket.