KOMMENTAR

Hvis FC København vinder kampen mod Randers FC i morgen, vil de have længere ned til tredjepladsen, end de har op til FC Midtjylland på førstepladsen.

10 point kommer de aldrig til at sætte over styr, og så er sølvet reelt i hus. Men de er naturligvis ikke tilfredse med det. De vil fortsat jagte FCM, men kun en enkelt gang kan de jo påvirke deres resultat, nemlig, når de mødes i Herning 17. maj. Resten er ude af egne hænder.

Hvad der til gengæld ligger i egne hænder er muligheden for at fortsætte den positive udvikling, som man er midt i, og som ganske vist noget vaklende blev sat i gang, da Ståle Solbakken i sommer udskiftede så godt som et helt hold. Næste år SKAL dette markante generationsskift levere varen. Guld alene matcher klubbens ambitioner og investeringer.

Tiden skal bruges godt, der skal vindes kampe, og konceptet skal yderligere forankres. Ligesom individualisterne, især Cornelius, skal til at blomstre noget oftere. Truppen kan fortsat slibes til. Et par stykker slår ikke til, og et par stykker vil yderligere hentes ind for at få den ideelle trup på plads, inden det går løs i sæsonen 15/16.

Denne skal ikke alene vindes, der er også forventninger om kvalifikation til Champions League. Det går de efter og investerer målrettet efter. Derfor giver det også mening at tale om at hente Kasper Kusk og Nicklas Bendtner til FCK. Truppen vil således være den stærkeste nogensinde i dansk fodbold og samtidig indeholde mange spillere, der med sikkerhed kan sælges med stor fortjeneste, når tiden og det rette bud kommer.

De skal ikke hente Kusk og Bendtner, fordi det er muligt, men fordi det netop er på de to positioner, FCK ikke synes at have niveauet til at bringe sig fra at være bedst hver gang i Superligaen til at vinde næsten hver gang – og samtidig være på niveau med den europæiske subtop, der magter at kvalificere sig til Champions League med jævne mellemrum.

Niveauet skal med andre ord matche de bedste hold i Belgien, Holland, Schweiz og Portugal for slet ikke at tale om alle de østeuropæiske tophold, der typisk er beriget af en eller anden oligark, der sprænger normale økonomiske referencerammer. Som det danske landshold er man oppe mod økonomiske overmagter, men så er det, at man skal være dygtigere på øvrige parametre, ligesom eksempelvis Ajax og Anderlecht i et betydeligt omfang har præsteret historisk set.

I det perspektiv er Bendtner heller ikke større, men på sit bedste er han god nok til netop at gøre forskellen i afgørende kampe. Derfor er han interessant.
Han vil fylde meget, og risikoen vurderet ud fra hans gøren og laden er indlysende. Hans explicitte bevidsthed om egne dumheder er bestemt heller ikke betryggende, hvis man er investor eller daglig leder i FCK.

Men det er netop den slags udfordringer, som man skal have ressourcer til at klare, hvis man vil være med på et niveau, der på de fleste parametre er overmatchende.

FCK og Ståle Solbakken har jo en vis rutine og en ganske pæn succes med at hente stjerner hjem fra mere elle mindre vellykkede udenlandseventyr. Klubbens selvforståelse, størrelse og format er på internationalt niveau, og også derfor har det været en indbydende mulighed for mange skandinaviske spillere, der enten er på vej hjem til de nordlige himmelstrøg eller på vej videre sydpå i karrieren.

FCKs så ofte omtalte tidligere store generationer har netop været præget af norske og svenske topspillere krydret med danske landsholdsspillere samt mere eksotiske indslag a la Zuma, Ailton og Dame N’ Doye.

Og klubbens ledelse har formået at få spillere med flotte internationale karrierer bag sig som Tobias Linderoth, Marcus Allbäck og Jesper Grønkjær til at præstere og levere. Internationale flop, som Zanka og Nicolai Jørgensen har fundet sig selv igen, mens Cornelius stadig lader vente på sig.
Stjerner i svøb som Pierre Bengtsson, Atiba Hutchinson, og Brede Hangeland er blevet udviklet og solgt videre til støre internationale klubber.

Fodboldfilosofien har siden midthalvfemserne fundamentalt set været den samme og dygtigt ledet af toptrænere, der har udviklet holdet og uddannet nye hold til netop denne stil, som har været succesrig både nationalt og internationalt.

Det er samme ingredienser, der nu igen er i støbeskeen. Og med endnu et par solide forstærkninger, som Kusk og Bendtner vil være, har FCK forudsætningerne for at bringe dansk fodbold ind på den ypperligste internationale scene igen.
Det trænger vi til.