KOMMENTAR

Vender Jesper ’Kasi’ Nielsen tilbage til håndboldens verden? Og kan vi forvente at se et nyt dansk projekt a la hedengangne AG København?
De to spørgsmål - og en lang række andre - trænger sig naturligt på, efter smykkemanden søndag annoncerede, at han pønser på at få et hold med i piratligaen ’Premier Handball League’.

Planen er angiveligt, at klubben skal hedde ’AG Amazing Copenhagen’ og spille i både Herning og København; alt sammen som et led i markedsføringen af Nielsens nye smykkefirma.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over Jesper Nielsens muligheder for at føre sin plan ud i livet. Slet ikke. Men jeg kan få øje på flere … skal vi sige udfordringer for en mand, der blandt meget andet slås med en problematisk troværdighed og et blakket ry i håndboldens verden.

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at det er tvivlsomt, om der overhovedet kommer en piratliga. Der har i flere år har været tale om at etablere en sådan størrelse, men det har været uden held.  Premier Handball League er da også kun på idéstadiet, og det vil ikke kunne blive en realitet før tidligst i 2019. Lige nu er der intet konkret, og der er ekstremt lang vej, før økonomi, aftaler og setup kan være på plads.

Dernæst kan jeg tvivle på, hvor meget bund der er i Jesper Nielsens udmeldinger. Vil han overhovedet opnå andet end markedsføring?

Virkeligheden er, at Kasi-Jesper har det med at trykke lystigt på den verbale aftrækker - uden at ordene nødvendigvis bliver fulgt op med handling. I håndboldregi skete det senest i 2013, hvor han proklamerede, at han ville genoplive AG København, hvis klubbens Facebook-side ville nå 50.000 likes. Og Mikkel Hansen ville blive hentet hjem fra Paris SG, hvis totalen nåede 100.000 likes.

’Han sad jo bare der i Go’ Morgen Danmark og røvløj’, konstaterer den tidligere AGK-spiller Joachim Boldsen tørt i sin bog ’Færdig!’ om det stunt.
Nielsen fik ikke de nødvendige likes, og derfor brød han jo som sådan ikke sit ord, da planerne blev kasseret, men den episode hjalp ikke just på hans omdømme i en håndboldverden, hvor han har skaffet sig mange fjender. Jeg er endnu ikke stødt på ét menneske i mine mange samtaler med håndboldfolk, som byder Jesper Nielsen rigtig hjerteligt velkommen tilbage.

For de danske klubledere er han mere persona non grata end et ønskebarn. De har ikke glemt, hvordan han med store armbevægelser entrerede sporten og gjorde rent titel-bord for penge, han til syvende og sidst ikke havde.

Udover AGKs spektakulære konkurs i 2012 betød det også, at flere klubber blev snydt for penge. I KIF Kolding København måtte de se langt efter de 350.000 kr., som Kasi-Jesper skyldte dem for købet af træner Henrik Kronborg, mens tyske THW Kiel aldrig så skyggen af en transfersum for Kim Andersson - ligesom Rhein-Neckar Löwen tabte stort på danskerens økonomiske kvaler. Med andre ord er det altså ikke kun i Danmark, Jesper Nielsen er i bad standing.

Derfor bliver der også i EHF rynket på næsen af et muligt comeback til danskeren. AGK - og dermed Nielsen - står sammen med blandt andre Ciudad Real og HSV Hamburg som eksponenter for det overforbrug og konkurs-morads, som har skadet håndbolden i de seneste år, og den slags vil politikerne have elimineret.

Når det er sagt, er jeg dog ikke i tvivl om, at der stadig vil være virksomheder og enkeltpersoner, som vil være fristet af at smide penge efter et eventuelt håndboldprojekt. Fordi Jesper Nielsen selv smed så mange millioner i AGK-projektet, fik selv små sponsorer dengang meget sjov for forholdsvis små penge. Historierne om ad libitum-mentalitet, vilde fester og byture florerer stadig, og de - i håndboldens verden - ekstravagante udskejelser vil sandsynligvis få nogle af de samme mennesker til at overveje endnu en tur.

Så må tiden vise, om ’Premier Handball League’ og Kasi-Jespers planer overhovedet bliver til noget. Igen: Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre for Jesper Nielsen. Jeg siger bare, at der er meget lang vej. På flere forskellige måder.