KOMMENTAR

I den kommende uge modtager Divisionsforeningen de første udkast-modeller til en ny Superliga-struktur. Det hollandske firma Hypercube har i løbet af den seneste halvanden måned indsamlet og analyseret data, meninger og holdninger. Nu er det ved at være tid til, at firmaet kommer med forslag.

Det gør de oven på en uge, hvor landstræner Morten Olsen tog bladet fra munden og kritiserede Superligaens niveau i denne sæson. Og det er svært ikke at give ham ret.

FC Midtjyllands niveau har været både flot og stabilt, og holdets kommende mesterskab er fuldt fortjent. Intet mindre. Men hvor er de andre mandskaber, der har spillet god fodbold på bare nogenlunde kontinuerlig basis? Jeg kan ikke få øje på dem.

De store, intense og uforglemmelige opgør har været forglemmeligt få, og det samme har antallet af forskelsgørende individualister.

Samtidigt er spændingen mangelfuld. Guldet er afgjort, og det samme er sølvet og den ene nedrykningsplads. Blot bronzen og den anden nedrykker er der lige nu spørgsmålstegn ud for. På et tidspunkt, hvor der fortsat resterer næsten en femtedel af turneringen.

Alt dette har fået tilskuerne til at vende Superligaen ryggen. Kun FC København og Sønderjyske, der har fået hjælp af en ny tribune, har fremgang på lægterne. Alle øvrige otte klubber, der også sidste år havde Superliga-status, har oplevet tilbagegang.

Superliga-klubberne er konkurrenter. Ikke kolleger. Nøjagtigt som Fakta og Netto eller Samsung og Apple. Det er virksomheder, der først og fremmest skal hytte eget skind. Og det gør de også.

Men når klubberne på onsdag for første gang ser bruttolisten med Hypercubes bud på nye strukturer, skal de ændre 'mindset'. Det er de ganske enkelt pressede til. De skal tænke på det fælles bedste frem for, om der er flere penge i at beholde status quo – eksempelvis FC København – eller mere sikkerhed at hente for en klub som Sønderjyske ved en voldsom udvidelse af ligaen.

Fingeren skal ud af navlen og i stedet peges fremad. Det håber jeg, Superliga-klubberne er i stand til. Ellers kan kurven blive svær at knække. En kurve, der lige nu peger den forkerte vej.