Man kan ikke lade være at tænke på myten om humlebien. Den kan ikke flyve, men den ved det bare ikke, så den flyver alligevel.

Det er lidt det samme med det danske ishockeylandshold. Det burde ikke kunne lade sig gøre for en lille hockeynation med sølle 24 skøjtehaller at være i verdenseliten i så mange år uden et eneste bump på vejen.

Siden 2003 har Danmark mødt verdens største nationer, og når de danske løver næste år i enten Moskva eller Sankt Petersborg løber på isen, er det 14. gang i træk, de er med på VMs øverste hylde. En præstation, der aftvinger den største respekt.

Sejren i Ostrava over Norge - den første over arvefjenen i et VM siden oprykningen på den ungarske puszta - indskriver sig i historiebøgerne side om side med sejrene gennem årene over USA, Finland, Slovakiet og Tjekkiet.

Det med de få skøjtehaller er dansk ishockeys største udfordring. Selvfølgelig er det en dyr investering for en kommune at bygge en skøjtehal. Driften er heller ikke gratis. Men når svømmehaller, som er endnu dyrere i drift, skyder op som paddehatte i en fugtig skovbund, må man undre sig over, hvorfor der er så mange år imellem, at der dukker en ny skøjtehal op.

Forhåbentlig vil succesen i Ostrava og VM om tre år i Royal Arena og Boxen åbne et par kommuners øjne for den danske nichesport. Hvis der ikke kommer flere skøjtehaller, kan ishockeyen ikke vokse. De eksisterende haller er fyldt til bristepunktet.

Hvordan Danmark kan blive ved at producere så mange ishockeytalenter er der flere forklaringer på. En af dem er samarbejdet mellem Danmarks Ishockey Union, Team Danmark og kommunerne om de ni kraftcentre, hvoraf de seks ligger i Team Danmarks elitekommuner.

De giver talenter fra 13 års alderen mulighed for at kombinere skolen med målrettet og kvalificeret ishockeytræning, bl.a. morgentræning, og udvikle dem til spillere på internationalt niveau.

I en lille familie som ishockey er det også en fordel, at man kender hinanden og har et fint system fra U16. Man har kendskab til alle spillere og samler hele tiden op.

Kulturen i ishockey er endnu et plus. Interessen for sporten går i arv fra far til søn i en grad, men ikke ser i andre idrætsgrene.

Da Oliver Bjorkstrand, 20, debuterede mod USA, var han den 32. danske landsholdsspiller, som er søn af en tidligere landsholdsspiller (Todd Bjorkstrand spillede to venskabslandskampe for Danmark, selv om han er amerikaner).