Cykelsport er ikke raketvidenskab. Der er for så vidt ikke nogen grund til at ophøje det til tohjulet skak med taktiske hovedbrud og komplekse overvejelser.

Konstateringen blev sat i glas og ramme, da Alberto Contador i 2009 blev udsat for et sidevindskup på en højslette uden for Marseille og endda måtte se sin nyankomne team-kollega og Tour-veteran Lance Armstrong køre væk i selskab med en samling garvede væddeløbere, der kunne kunsten af læse et cykelløb og afkode udviklingen i stjålne øjebllikke.

Contador mistede 41 sekunder den dag. Ikke nok til at tabe Tour de France, men rigeligt til at finde ud af, hvor vigtigt det er at opsøge heldet og de helt særlige omstændigheder, der kan gøre en verden til forskel.

Når Alberto Contador har udviklet sig til at være århundredets bedste etapeløbsrytter, skyldes det ikke mindst den smertelige »justering«, han fik den dag, hvor det i øvrigt var Brian Holms HTC-Columbia mandskab, der iværksatte en spektakulær offensiv for at skille feltet ad. Og derfor var der bestemt heller ikke nogen overraskelse i, at det var den 32-årige spanier, som på det lumske mareridt mod et vindblæst og ubarmhjertigt randområde i Holland, fik noget nær fuld bonus på andendagen i Tour de France.

Det kræver styrke både fysisk og mentalt at køre en etape som den, der sørgede for at give Contador og Froome et uventet plus på kontoen på etapen fra Utrecht til Zelande. Det kræver også et stærkt hold, der kan skrue farten og ramme momentet, hvor sidevinden skærer igennem feltet og splitter det ad indefra. Det er faktisk et skoleeksempel på, hvorfor cykelsport er en smuk symbiose mellem holdarbejde og individuel brillians.

Tour de France er allerede nu gået ind i en ny fase med den aktuelle stilling. Vincenzo Nibali og ikke mindst den colombianske forhåndsfavorit Nairo Quintana skal i gang med at tænke offensivt. Også mere end der lå i kortene op til en sort søndag for den stilfulde italiener og klatremusen fra kaffelandet.

Det bliver løbet ikke nødvendigvis kedeligt af. Tværtimod. Jeg føler mig sikker på, at der vil blive kørt skarpere, mere nådesløst og intenst netop fordi omstændighederne dikterer det. Quintana og Nibali skal angribe og ikke forspilde en eneste mulighed. Det kan blive allerede i dag frem mod Mur de Huy, og det vil blive på de brosten i Nordfrankrig, hvor især Nibali og Jakob Fuglsang sidste år gav prøver på doseringen af kraft, elegance og teknik, da Astana-kaptajnen grundlagde sin Tour-triumf.

Forsættelsen bliver spændende at følge. Mere dynamik og dynamit. Og tak for det, siger vi bare. Hverken Nairo Quintana eller Vincenzo Nibali lader sig demoralisere af et tabt slag, det er to stolte og indebrændte gladiatorer, som nu hvæsser den lange knive. Der er en krig, som skal vindes. Den er skudt i gang for fuld musik. Vi sprang ouverturen over i al sin symfoniske ynde. Nu er der pauker og dommedagsbasuner.