KOMMENTAR

I aften bliver VM rigtig sjovt. Ottendedelsfinale mod Island. Det dufter af nerve og intensitet. Det er nu, det rigtig gælder. Og nu landsholdet skal præstere og vise, at det har haft noget at have selvtilliden i, når det har nedtonet de spillemæssige mangler, der har været i specielt de første gruppekampe.

Flere spillere har slået det hen med en omgang ’jo jo, men det er først i knald eller fald-kampene, det her VM bliver afgjort’. Jep, fair nok. Det er korrekt. Og det er så nu. I aften. Og det betyder, at der er nogle spillere, der skal finde det femte gear.

Det er en gang imellem forbandet vigtigt at pointere i forhold til de danske håndboldherrer - før man bliver skudt i pusselankerne, at man er notorisk negativ - at landsholdet har været imponerende succesrige i de seneste år. Det er i det lys, jeg ser holdet og vurderer dets nuværende styrke ud fra. Jeg kan ikke få øje på, hvorfor vi skal slække på forventningerne til holdet. Og det kan de jo egentlig heller ikke rigtig selv. Derfor er det også på sin plads at kigge på nogle ting, der skal forbedres, når VM nu går ind i sin afgørende fase.

Jeg er med på, at holdet ikke har tabt endnu ved VM. Men jeg tillader mig også at påpege, at det har spillet uafgjort mod to hold, Argentina og Tyskland, som Danmark skal slå i min bog. Og at det - hvis det havde fået den førsteplads, som Danmark var favorit til på forhånd - havde haft en på papiret markant lettere vej mod finalen.

Så ville rækkefølgen hedde Egypten, Qatar, Kroatien frem til og med en semifinale. Nu hedder den Island, Spanien og Frankrig. Det er altså en forskel i kvalitet, der er til at forstå, selvom man ikke har en ph.d. i harpiks og pandebånd.

Men det er med en positiv fornemmelse, jeg ser frem til aftenens kamp mod Island. Kort fortalt er der mere kvalitet hos Danmark, og det er en kamp, som danskerne bør vinde - alt andet vil være en kæmpe, kæmpe skuffelse. Der var klar fremgang i kampene mod Rusland og Polen. Specielt forsvaret ser bedre ud og har ikke lige så mange udfald. Når det er sagt, er defensiven dog stadig Danmarks svageste led. Hvis holdet skal frem til medaljekampene, skal niveauet hæves i forsvaret, men det ser ud til at være på rette vej. Og så er det helt afgørende, at Niklas Landin kaster snøren ud efter topformen. Vi skal se flere redninger fra den danske målmand, hvilket naturligvis også hænger sammen med forsvaret.

Generelt er der plads til, at flere af holdets profiler hæver niveauet. Kasper Søndergaard ramte niveau mod Polen for første gang under turneringen, og det er vigtigt, at han fortsætter den udvikling. Anders Eggert har brændt usædvanligt meget. Mikkel Hansen har overvejende spillet godt, men vi ved også, at han har endnu mere i posen - det er derfor, flere stadig kalder ham for verdens bedste håndboldspiller. René Toft Hansen kan også lægge endnu mere på i forsvaret, hvor dommerne efterhånden ser ud til at have droppet deres udvisningstogt mod Kiel-spilleren. Og ja, så var der altså også keeper Landin.

Det er blot 16 dage siden, Danmark mødte Island i en træningskamp. Her vandt landstræner Gudmundur Gudmundssons landsmænd 30-29 efter at have udstillet danskernes forsvar igen og igen.

Men Danmark har skruet op for kvaliteten siden, og håndboldherrerne kan bruge netop den træningskamp til at forberede sig optimalt taktisk på islændingene, der spiller et specielt angrebsspil med et hav af overgange og løb ind bag forsvaret.

Og så er Danmark bare et bedre håndboldhold. Specielt hvis profilerne lige finder det der femte gear.