KOMMENTAR

Jenson Button forvirrer i disse dage både McLaren-ledelsen og resten af Formel 1-folket. Englænderen har i de sidste mange måneder givet udtryk for, at han ville fortsætte i Formel 1 i mindst endnu en sæson. Det var udmeldinger, der sikrede McLaren-ledelsen alle esserne i pokerspillet om sæderne i Formel 1-VM 2016.

Button har reelt ikke nogen Formel 1-alternativer til McLaren, hvor man har både Kevin Magnussen og Stoffel Vandoorne i baghånden. Derfor var det i McLaren-ledelsens optik kun et spørgsmål om at banke Button på plads med hensyn til lønnen.

Efter en betydelig lønnedgang i 2015, sikrer den option, han har med teamet for 2016, ham en klækkelig lønforhøjelse. Men med en Button, der ikke har andre muligheder i Formel 1 og ydermere angiveligt har tjent mere end 500 millioner i en lang karriere, lignede det en overkommelig opgave for McLaren-ledelsen at presse englænderen til endnu en lønnedgang.

McLaren-ledelsen var så sikre på at have Button malet op i et hjørne, at man gav hans oplagte afløser Kevin Magnussen lov til at forhandle med Haas-teamet. Man havde ikke sluppet danskeren løs på kørermarkedet, hvis man for alvor troede, at man ville få brug for ham ved siden af Fernando Alonso i 2016.

Langt ind i grandprix-weekenden i Singapore for bare fem dage siden lignede Jenson Button da også en McLaren-kører 2016. Men et eller andet gik galt i løbet af søndagen. Et møde med teamchef Ron Dennis trak åbenbart fronterne i forhandlingen om 2016-kontrakten skarpt op, og da Button i Singapores Grand Prix oplevede en ny skuffelse med den rystende svage McLaren-Honda, begyndte tanken om at droppe Formel 1 at give mening - både som en reel mulighed og som en løftestang i forhandlingerne med McLaren.

Med sine åbenlyse tanker om at stoppe har Button nu ændret magtbalancen i forhold til McLaren. Hvor det for bare en uge siden var teamet, der så ud til at kunne diktere en ny kontrakt, er det nu englænderen, der selv beslutter sin fremtid.

Samtidig er Jenson Button en gentleman, og han var ikke imponeret af McLaren-ledelsens behandling af hverken ham eller Kevin Magnussen i anden halvdel af 2014.

De to kørere blev holdt hen helt frem til midten af december, inden det blev besluttet, at englænderen skulle fortsætte, og at Magnussen skulle ud på reservebænken. Den skandaløst langvarige beslutningsproces betød, at Button - som har været en loyal McLaren-kører igennem fem år - kørte ind i 2014-finalen i Abu Dhabi uden at vide, om det var hans sidste løb. Den ydmygende situation vil Button undgå i år - han vil have lov til at tage afsked med Formel 1 på en værdig måde.

Derfor forvirrer Button i disse dage McLaren-ledelsen: Dén kører, de troede var under kontrol, truer nu med at smadre 2016-planerne.