Søren Paaske, nyhedschef og håndboldkommentator på BTs sportsredaktion, blogger om dansk og international håndbold.
Søren Paaske, nyhedschef og håndboldkommentator på BTs sportsredaktion, blogger om dansk og international håndbold.
Vis mere

KOMMENTAR: Det var godt nok et langt og uskønt tilløb mod den forventede sejr, men til sidst hankede danskerne op i sig selv og fik den tredje EM-gevinst på stribe, da Tjekkiet måtte se sig besejret 29-33.

Klavs Bruun Jørgensens tropper har dermed gjort rent bord og åbnet EM på optimal – i hvert fald resultatmæssigt – vis med en gruppesejr, og de rødhvide tager nu fire point med over i mellemrunden.

Et kig i statistikken fortæller, at siden den nuværende EM-model blev indført i 2002, har 70 procent af de hold, der kommer i mellemrunden med fire point, avanceret til semifinalen. Jeg vil dog gerne allerede nu fastslå, at de danske chancer for en plads i finalekampene er noget ringere end det. Anderledes kan det simpelthen ikke være med udsigten til en mellemrunde, hvor modstanderne er Norge, Rusland og Rumænien.

En del af forklaringen er, at modstanden hidtil ikke har været prangende. Faktisk har puljen været akkurat så svag, som danskerne kunne have drømt om på forhånd, da det blev kendt, at både Montenegro og Ungarn kom til slutrunden uden flere af deres største profiler.

Jeg er med på, at det kan lyde lidt pessimistisk, men det er helt simpelt bare de håndboldfaglige facts. Men der er intet at udsætte på det samlede stykke arbejde, landsholdet har gjort. Det har været en professionel indsats, hvor sejrene er kommet i land, selvom holdet kun har ramt topniveauet i få glimt. Det kendetegner dygtige hold, at de formår at vinde, selvom spillet er lidt hakkende, og det skyldes blandt andet, at bundniveauet tydeligvis er hævet siden sidste års VM, hvor der var store udfald. Det samme var tilfældet i marts, hvor Danmark snublede i OL-kvalifikationen.

Men dette EM har indtil videre vist, at landsholdet i den aktuelle udgave har en stærkere mentalitet, end det havde ved VM for et år siden. Det er et langt mere homogent hold, efter der er blevet luget ud i nogle af alle de problemer, landsholdet har kæmpet med internt. Men med de meget stærke modstandere, der venter i mellemrunden, er den homogene atmosfære altså ikke nok. Kvaliteten skal hæves hele vejen rundt, hvis Danmark vil spille med om den semifinale, landsholdet statistisk set har 70 procent chance for at nå. Statistisk...