Søren Paaske, nyhedschef og håndboldkommentator på BTs sportsredaktion, blogger om dansk og international håndbold.
Søren Paaske, nyhedschef og håndboldkommentator på BTs sportsredaktion, blogger om dansk og international håndbold.
Vis mere

KOMMENTAR

Det er Champions League-tid. En lang og opslidende vej mod det eftertragtede Final4 er fløjtet i gang i denne uge, og i aften skal de danske mestre fra Bjerringbro-Silkeborg i aktion for første gang. Men eventyret i verdens mest prestigefyldte klubturnering kan sagtens gå hen og blive en rigtig, rigtig grim oplevelse for den midtjyske klub.

BSV er havnet i en regulær mareridtspulje og skal op mod de fem største favoritter til Champions League-titlen: Paris Saint-Germain, Veszprem, Barcelona, Kiel og Flensburg-Handewitt. Derudover er polske Wisla Plock, som også rimer på klasse, og så endelig de lidt mere spiselige Kadetten Schaffhausen med i puljen.

BSV åbner på udebane i aften mod schweiziske Schaffhausen, og selv om det er for meget at tale om en drømmestart, er lige netop aftenens opgør dog en sjælden mulighed for at få danske point på tavlen. Ja, det er egentlig kun hjemmekampen mod schweizerne, hvor jeg kan få øje på en større chance for point i en pulje, hvor BSV står til flere omgange storprygl.

Faktisk skal BSV gøre sig endog rigtigt umage for at komme igennem denne udgave af Champions League med skindet på næsen. Det bliver – forhåbentlig – ikke så slemt som for fire år siden, da BSV løb ind i 10 nederlag i 10 kampe i selvsamme turnering. Men det kan næsten ikke undgås, at frygten for en lignende ydmygelse vil være til stede med tanke på modstandernes ekstremt høje niveau. Også selv om klubben siden dengang er vokset betragteligt i forhold til vinderattitude.

Virkeligheden er, at BSV vil være chanceløs i flere kampe, og det kommer til at kræve stor mental styrke at opretholde gejsten og motivationen, i takt med at gruppespillet skrider frem. Men i endnu højere grad kommer det til at kræve enorme fysiske ressourcer at komme gennem gruppespillet på en god måde og samtidig holde snuden i sporet i den hjemlige liga og pokalturneringen. Én ting er, at de mange rejser, BSV skal ud på, tærer på kroppen. Noget andet er, at man i hver eneste kamp kommer op mod klubber, som råder over væsentlig større fysik, flere spillere og generelt bare mere klasse – bortset altså fra Schaffhausen.

Derfor vil hver eneste kamp kræve en kraftanstrengelse af de helt store. Også bare for at begrænse nederlaget.

Jeg talte med en central kilde i klubben, som meget rammende sagde:

»Vi kan sagtens have tabt med syv og så stå tilbage og synes, at vi har spillet en rigtig flot kamp.«

Med tanke på, at BSV har fået en smallere trup hen over sommeren, kan jeg godt have min frygt for, hvordan holdet står rustet til det hårde program, der i vente. Alene i efteråret skal klubben spille hele 32 kampe! Og jeg kan sagtens forestille mig, at det kommer til at koste i den danske liga.

Jeg ved, at der internt i klubben er en anden opfattelse. Her drømmer man om en sensationel plads i ottendedelsfinalerne, eller at man som minimum kan få en stor skalp undervejs. Og så vil man bruge deltagelsen i den fornemste turnering til at optimere over hele linjen, så klubben som helhed rykker sig et skridt tættere mod den europæiske top. På alle parametre. Det er jo kun positivt, at tilgangen er sådan hos BSV, og sådan skal det naturligvis også være – jeg tillader mig bare at være en smule bekymret i forhold til de sportslige konsekvenser.

Jeg anerkender, at jeg ikke just lyder specielt positiv, og jeg håber da for både BSV og dansk håndbolds skyld, at jeg tager fejl. Virkeligheden er bare, at KIF Kolding København for et år siden knækkede nakken i Champions Leagues nye struktur – hvor der er to ekstremt stærke grupper og to svagere grupper – og det var endda med en markant mere rutineret og i mine øjne også stærkere trup end BSVs i denne sæson.

Den struktur dikterer, at den danske mester får det meget vanskeligt, mens der er flere succesoplevelser at hente i det nedre lag, hvor sølvvinderne TTH Holstebro er placeret og på søndag åbner mod Dinamo Bucaresti. Det kan virke en smule ulogisk, men det er nu engang den model, det europæiske håndboldforbund har valgt.

Tiden må så vise, om det bliver en kostbar og ydmygende omgang for BSV, eller om de er i stand til at overraske positivt.