KOMMENTAR

En ny uge er i gang, og det er en uge, som kan blive særdeles afgørende for Åge Hareides fremtid som dansk landstræner.

Det er ikke mere end godt otte måneder siden, nordmanden officielt tog tøjlerne på landsholdet. Alligevel kan vi allerede nu nærme os kulminationen på hans effektive tid som landstræner, selv om hans nuværende kontrakt på papiret ikke udløber før sommeren 2018.

Vi må se i øjnene, at alt andet end en sejr mod Kasakhstan på fredag i Parken med al sandsynlighed medfører et endegyldigt farvel til de danske VM-chancer. Der skal tre point på kontoen. Ellers ligger de rød-hvide chancer for en tur til Rusland på bunden af en frossen sø i Sibirien.

Åge Hareide skal derfor bruge en sejr, hvis han stadig skal have en mulighed for at opnå dét, han blev ansat til – nemlig en VM-billet.

Netop VM-billetten var målet ved Hareides ansættelse. Det var destinationen, han selv opsatte i utvetydige vendinger, og det var med netop Rusland in mente, nordmanden blev ansat af DBU. Dét selv om unionens direktør, Claus Bretton-Meyer, ikke ville kalde en VM-billet for et ultimativt krav. Han sparkede i stedet bolden til hjørne ved spørgsmålet om, hvorvidt Hareide kunne få forlænget sin korte kontrakt også uden et adgangspas til Rusland i hånden.

Det kan virke voldsomt allerede nu at bringe Hareides fremtid i spil. Han har trods alt blot stået i spidsen for landsholdet i tre betydende kampe. Men det er desværre svært at komme uden om med Danmarks VM-start in mente. Kombineret med det faktum, at der i værste fald er bare 11 måneder til, at Hareide – i henhold til sin kontrakt – kan stå i spidsen for en betydende dansk landskamp for sidste gang, stiger relevansen. Sådan er realiteterne med den to-årige aftale, nordmanden i sin tid blev udstyret med.

Dengang fik Åge Hareide også en option på yderligere to år. En option, han uden tvivl håber at gøre brug af. Det samme bør vi andre naturligvis håbe på. For kommer optionen i spil, vil det betyde, at Danmark har vundet på fredag, har vist stor fremgang i 2017 – og måske endda er kvalificeret til VM. Er dette ikke tilfældet, bør optionen naturligvis ikke komme i brug, og den gør det næppe heller.

Det bare understreger vigtigheden af den kommende uge for Åge Hareide. Vil den tiltalende nordmand gøre sin tid som dansk landstræner til mere end en parentes, er han tvunget til at vinde kampe. Og det skal begynde på fredag.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

Det tror jeg nu også, det gør.  Kasakhstan bør – nej, skal – ikke kunne forhindre en dansk sejr i Parken. Tværtimod bør det danske landshold og Åge Hareide være i stand til at give de rød-hvide fans i nationalarenaen den overbevisende sejr, de tørster efter. Det rækker spillermaterialet til.

Desværre er spørgsmålstegnene mange, inden landsholdet mandag begynder træningen i Helsingør. Et af de største er umiddelbart, hvem der skal udgøre dén angrebsduo, som Hareide trods mange kvalificerede kandidater ikke fik til at fungere under den seneste landsholdssamling i oktober.

Her får de kommende dages træninger på Helsingør Stadion naturligvis meget at sige for en gruppe af angribere, hvor de fleste oplever øjeblikkelig succes på deres respektive klubhold. Og sådan skal det være. Men inden den første bold ruller i det nordsjællandske, vil jeg alligevel fortælle om mit spæde håb for hvilke to spillere, der starter på toppen fredag aften.

Måske jeg lader mig rive med i jagten på det unge, nye og friske. Men jeg så gerne Kasper Dolberg blandt Åge Hareides 11 udvalgte i Parken om fire dage. Den optur, det 19-årige stortalent har gang i, er kort sagt så opsigtsvækkende, at Hareide næsten bør stige på og nyde turen.

Og hvem kan så supplere Dolberg bedst? Mit bud er Andreas Cornelius, som viser international klasse lige nu. Ikke bare i Superligaen, men også når modstanderen er en engelsk mester.

De to kan måske bidrage til, at Åge Hareides udslagsgivende uge får et lykkeligt punktum.