Hvad tænker I dog på?  Det var min reaktion på den ’hilsen’, en fraktion - altså en lille gruppe - af Brøndbys fans gav Panathinaikos-angriberen Marcus Berg under torsdagens returkamp i Europa League på de blå-gules hjemmebane. Og følelsen er præcis den samme her en del timer senere.

For jer, der ikke kender historien, kommer den lynhurtigt her: Da de to klubber i sidste uge mødtes i Athen blev Brøndbys Lebogang Phiri kaldt ’abe’ af netop Marcus Berg. Det er, hvad Phiri og Brøndby siger, og svenskeren har langt fra virket overbevisende i sine afvisninger af anklagerne.

Berg fik derfor en varm velkomst, da han torsdag aften gæstede den københavnske vestegn. Helt fortjent i øvrigt. For tag ikke fejl. Racisme er en frastødende uskik, der skal udryddes uanset om det finder sted ude i samfundet eller på et fodboldstadion. Det kan ikke understreges nok.

Alligevel kan jeg ikke lade være med at ryste på hovedet og sukke ærgerligt. For ud over de fortjente mishagsytringer, kunne den svenske angriber se et banner og en dukke hænge ned fra en af tribunerne på Brøndby Stadion. På banneret var Lebogang Phiri afbilledet med Bergs afsavede hoved. Dukken hang med en løkke om halsen – iklædt Marcus Bergs trøje.

Den slags demonstrationer og implicitte dødstrusler er langt, langt over grænsen. Præcis som racisme er det. Og det er her, kimen er. For med banneret og dukken synker den lille gruppe Brøndby-fans ned på Marcus Bergs niveau, mens de hiver deres klub med ned. Og det er simpelthen så vanvittigt ærgerligt.

Gruppen af Brøndby-fans svarer igen på en spytklat i ansigtet med et knytnæveslag direkte retur, kan man sige, hvis man skal blive billedlig. Det er to forskellige forseelser, men de er begge uacceptable. Man skal ikke bekæmpe vold og dumhed med en anden form for vold og dumhed. Men det var ikke desto mindre, hvad tilhængerne i ’Svinget’, som tribuneafsnittet hedder, forsøgte sig med.

På både Brøndbys og dansk fodbolds vegne, ærgrer jeg mig både blå og gul over, at det var sådan, en gruppe af Brøndbys tilhængere valgte at reagere i en situation, hvor de havde muligheden for at tage det, der på engelsk kaldes ’the high road’.

Marcus Berg og Panathinaikos har ageret idiotisk, og Brøndby var på vej ud af Phiri-sagen som moralsk sejrherre. Det er ødelagt nu, fordi en del af klubbens fans slog igen med lignende virkemidler.

Lad mig slutte med en opfordring, som er nemmere sagt end gjort. Til Brøndbys fans – og alle andre danske fans for den sags skyld. Når I føler, at omverdenen træder på jer, jeres klub eller jeres spillere – så reager med klasse, humor og ironi i stedet for vrede og had. Det er den vanskelige vej at tage. Men I vil vinde så uendeligt meget mere på det.