Mikkel Condé har i mere end 10 år arbejdet som cykelsportsjournalist i Danmark og udlandet. Han har især specialiseret sig i at lave optaktsanalyser af løbene. Under Tour de France er han BT's faste analytiker, når han hver dag kigger frem mod den kommende etape.
Mikkel Condé har i mere end 10 år arbejdet som cykelsportsjournalist i Danmark og udlandet. Han har især specialiseret sig i at lave optaktsanalyser af løbene. Under Tour de France er han BT's faste analytiker, når han hver dag kigger frem mod den kommende etape.
Vis mere

Ruten

Lørdag er det uigenkaldeligt sidste chance for at lave om på klassementet. Det er endnu en kort etape, hvilket betyder, at farten igen i dag vil blive høj hele vejen mod mål. Som vi har set på de tidligere bjergetaper, går det også her opad, kort efter starten er givet. Col des Aravis er 6,7 km lang og stiger i gennemsnit med syv procent. Her vil dagens udbrud formentlig komme afsted.

Umiddelbart efter nedkørslen kommer dagens indlagte pointspurt i La Grand-Bornand, hvorefter det igen begynder at stige op mod toppen af Col de la Colombière. Herfra følger en relativ lang nedkørsel mod forplejningszonen i Marignier. Med 68 km igen tager rytterne fat på kategori 1-stigningen Col de la Ramaz. De 14 km mod toppen stiger med syv procent i snit, hvoraf især den sidste halvdel har stejle passager. Fra toppen er der små 30 km til bunden af dagens og Tourens sidste store udfordring.

Finalen

I byen Samoëns begynder den 11,6 km lange opkørsel af Col de Joux Plane. Det begynder stejlt med tocifrede stigningsprocenter, hvorefter de næste kilometer stiger med mellem syv og otte procent. De sidste 5,5 km er uden tvivl de hårdeste. Her stiger det nærmest konsekvent med 10 procent op mod toppen. Efter et par kilometer nedad og en lille kontrabakke, begynder den reelle nedkørsel mod målbyen, Morzine.

Nedkørslen er utroligt stejl og yderst teknisk. Derudover varsler meteorologerne igen i dag regnvejr. Det kan således nemt blive rent kaos, som vi så på 19. etape. Det betyder også, at en dygtig nedkører virkelig kan tage tid på sine konkurrenter. Når rytterne kører ind på den sidste kilometer i Morzine, går der ikke længe, før det begynder at stige igen. De sidste 500 meter er således opad mod målstregen. Skulle det ende med en spurt i en mindre gruppe, kræver det et godt kick at tage sejren.

Favoritterne

Efter igen at have fejlvurderet situationen missede Movistar endnu en gylden mulighed for at vinde på 19. etape, hvor både Alejandro Valverde og Nairo Quintana var blandt de bedste til sidst. Lørdag må de simpelthen gå efter det. Finalen er som skræddersyet til Valverde, der både er god opad, nedad og blandt feltets absolut bedste i en opadgående spurt som denne. Quintana er i øjeblikket sidste mand på podiet, men det er langt fra sikkert endnu. Selvom Movistar forståeligt nok satser mere på at holde podiepladsen end på at vinde dagens etape, vil det være hovedløst ikke at køre Valverde i stilling i dag.

Skulle det ende med en spurt blandt favoritterne, er den eneste, der kan true Valverde, nok landsmanden Joaquim Rodriguez (Katusha), der tog andenpladsen på fredagens etape foran netop Valverde. Her var stigningsprocenterne dog også betydeligt værre, end tilfældet er på de sidste 500 meter i dag. Rodriguez er ligeledes god nedad og kæmper hårdt for at komme i top 10 samlet. Inden dagens etape er han blot 10 sekunder efter Bauke Mollema (Trek) og 42 sekunder efter Daniel Martin (Etixx-Quick- Step), der også er rigtig god på en afslutning som i dag. Det kræver dog, at Martin ikke taber tid på den svære nedkørsel.

Blandt de øvrige klassementsryttere bliver det utroligt spændende at følge kampen om de sidste to pladser på podiet efter Chris Froome (Team Sky). Således er der kun to minutter og ni sekunder fra Romain Bardet (Ag2R) på andenpladsen ned til Valverde på syvendepladsen. Bardet hører til blandt de bedste nedad. Det vil kun være at forvente at se ham i offensiven igen på den sidste nedkørsel for at sikre sin podieplads.

Outsiderne

Selvom Movistar og de øvrige klassementshold burde køre efter etapesejren, er chancen for, at et stærkt morgenudbrud holder hele vejen, naturligvis stadig til stede. Hvis det sker, er mit personlige bud på en etapevinder Jarlinson Pantano (IAM Cycling). Han har været utrolig aktiv i årets Tour de France og tog en flot sejr på 15. etape, inden han sluttede som toer efter Ilnur Zakarin (Katusha) på 17. etape. Pantano er åbenlyst stadig i forrygende form. Han er lige så god nedad, som han er opad og besidder ligeledes en hurtig spurt i en mindre gruppe.

Hvis han kan få et hul over toppen af Col de Joux Plane eller ikke være for langt efter de forreste, bliver han utrolig svær at slå i dag. Blandt andre udbrudskandidater finder vi igen Zakarin, Rafal Majka (Tinkoff), Rui Costa (Lampre), Serge Pauwels (Dimension Data) og Julian Alaphilippe (Etixx- Quick-Step), der måtte se sine chancer for en etapesejr forsvinde på grund af en mekanisk defekt på 15. etape. Det bliver ikke nemt for Alaphilippe at følge med de bedste bjergryttere på den sidste, stejle stigning, men ligesom Pantano er den unge franskmand utrolig dygtig nedad og hurtig på stregen.

Astana må også være opsatte på succes, efter deres store forarbejde mislykkedes på gårsdagens etape. Vincenzo Nibali styrtede, og Fabio Aru kom ikke meget tættere på podiet. Han er fortsat halvandet minut efter Quintana på tredjepladsen. Hvis ikke Nibali er mærket efter sit styrt, vil jeg formode, at han forsøger at komme med i morgenudbruddet. Det virker til, at han har timet formen godt frem mod det forestående OL. En etapesejr i dag vil være et vigtigt moralboost inden afgangen til Rio.

Diego Rosa er også et godt bud på en vinder fra et udbrud. Rosa er tidligere mountainbikerytter og har intet problem med stejle stigninger og våde nedkørsler. Det viste han blandt andet i årets Baskerlandet Rundt, hvor han i ensom majestæt vandt kongeetapen efter et langt soloridt over løbets stejleste stigninger i silende regn.