Det var sgu lidt ubehageligt med al den dopingsnak i sin tid. Det var ikke særligt konstruktivt, og konsekvent var dopingspørgsmålene konstrueret sådan, at man kun kunne svare forkert på dem. Ens svar ville altid kunne give bagslag på en eller anden måde. Alt ville blive vendt mod dig.

Dengang stod alle journalisterne – hajerne – ude foran holdbussen og ventede på, at du hoppede ud til dem. Man kiggede på sine holdkammerater og sagde: ’Okay, jeg hopper først i vandet, så kan du komme bagefter.’ Og så stod man og smågrinede lidt.

Den slags kender de unge ryttere i dag ikke til.

Der er jo ikke mange tilbage, der kan huske det. Det er nok kun sådan nogle gamle tosser som mig. Selv om det ikke er så forfærdeligt mange år siden.

Jeg kan huske den sidste store omgang. Det var med Levi Leipheimer i 2012. Jeg mindes ikke helt, hvad det drejede sig om. Vist nok noget med en gammel dopingsag. Men jeg kan bare erindre, at hele vores bus var omringet af journalister, og vi vidste udmærket godt, hvad de ville spørge om.

Mine kollegaer ville fandme ikke derud, så jeg sagde: ’Ok, nu tæller jeg til tre, og så hopper jeg i.’ Jeg vidste ikke så meget om sagen, men jeg var klar med svaret.

Spørgsmålet:’Som sportsdirektør skal du så ikke vide, hvad der foregår?’

Svaret:’Næ, det skal jeg egentlig ikke. Jeg er ansat til at tage mig af det sportslige. Jeg er hverken manager eller læge, og det er ikke mig, der skriver kontrakterne med rytterne.’

Men jeg vidste, at de ville vende det svar til noget negativt.

I dag er der ikke meget tilbage fra den tid. Det pudsige i dag – sammenlignet med 1996, 1997 og de år, hvor man ikke kunne svare noget uden at blive beskyldt for at være fuld af løgn – er, at journalisterne nærmest undskylder, når de stiller spørgsmål om doping.

’Undskyld, må vi gerne spørge dig om det her’ eller ’bliver du sur, hvis jeg spørger dig om...’

Nej, jeg bliver sgu ikke sur. Hvis I vidste, hvad jeg har svaret på, ville I vide, at der skal meget mere end et dopingspørgsmål til at gøre mig sur. Jeg har ikke nogen berøringsangst – det er kun journalisterne, der har den. Det er fuldstændig vendt på hovedet.

Sidste store dopingslag hjemme i Danmark kom med Anti Doping Danmarks rapport sidste år.

Det var det helt store brag, der skulle komme. Og i mine øjne var det på mange måder en fin rapport.

Fra mit synspunkt frikendte den cykelsporten. For jeg tror ikke, at man havde brugt 2,5 millioner kroner uden at have undersøgt, hvordan det står til i dag.

Det der med at lave en rapport, om hvad der skete for 15 år siden, bruger man forhåbentlig ikke penge på... med mindre man blot ønsker en rapport om sin egen uduelighed. Man har jo ikke selv været vågen dengang.

Jeg tror ikke, at der er nogen unge mennesker, der ønsker at blive cykelrytter for at kunne tage noget doping. Det er hele systemet, der har været forkert skruet sammen. Oppe fra og ned. For mig at se var den rapport en stor blåstempling af cykelsporten i dag. Der var ikke mere at komme efter.

Hvor mange gange har jeg ikke hørt fra kloge folk, at professionel cykling var færdigt? Der har jeg kun kunnet trække på smilebåndet og sige vent nu og se.

Når man har været til Tour, ved man, at uansat hvad kommer cykelsporten ikke til at dø.

Folk siger, at det er blevet svært at finde sponsorer. Det har sgu altid været svært!

Det går den rigtige vej med cykling. Rytterne tjener flere og flere penge, og det hele kommer til at minde mere og mere om Formel 1. Det bliver mere professionelt. Selv i den mørke periode har sporten udviklet sig.

Kommer vi nogensinde af med doping-spøgelset i sporten? Nej, det skulle i hvert fald undre mig, hvis vi gør. Det er ligesom med sort arbejde. Det vil altid ligge i nogle menneskers natur, at hvis man kan snyde lidt, så gør man det. Der er ingen tvivl om, at kulturen i cykelsporten er skiftet.

Man kan lave masser af undersøgelser og test, men det var kulturen dengang - lige fra de øverste myndigheder og ned - der var rådden.

Kulturen er skiftet, og ryttere, der doper sig bevidst, kommer simpelthen ikke tilbage til sporten. Det kan jeg garantere jer for. Folk gider det...bare...ikke...mere! Det bliver betragtet som ren og skær tyveri. Man sidder hver dag og lider på den cykel, og så er der én, der snyder og kører stærkere. Det er utilgiveligt, og det er slut med at give folk en ny chance.

Det kan sagtens ske, at der en rytter, der bliver taget med hænderne i kagekrukken snart – altså, kender I en arbejdsplads, hvor de ansatte aldrig begår fejl?

Men forskellen er, at man er færdig som cykelrytter, hvis man dummer sig i dag.

Der er sket et holdningsskifte i sporten, ligesom der er sket et holdningsskifte i forhold til folk derhjemme, der ryger. For 10-15 år siden røg folk alle vegne. Hvis man ryger på en café i dag, bliver man erklæret idiot.

Hvornår det er blevet sådan, kan jeg ikke helt præcist sige. Og det kan jeg heller ikke med doping - jeg kan kun konstatere, at der er sket noget.

Jeg skal ikke kunne svare på, om sporten er ren eller ej. Det må man spørge sportens største kritikere om. Er vi troværdige nok? Det må andre afgøre. Det er vi ikke de rigtige til at svare på.

Folk, der gør sig til dommere over, hvad der skete dengang... de kan gøre mig sur! De kan virkelig irritere mig. Det var en anden tid, hvor det var accepteret. Det er bedrevidende at komme nu og sige, at vi var idioter.

Det er også let at komme nu og sige, at det var forkert at ryge så meget indendørs, som vi gjorde før i tiden. Jamen, hvad skal vi gøre ved det nu, lille ven? Der er bare nogle ting, man ikke kan lave om på. Og man accepterer, at sådan var spillereglerne dengang.