KOMMENTAR

Det sker ikke så sjældent, at agenter er uenige med trænerne om, hvordan de håndterer deres spillere. Agenterne er spillernes forlængede arm, og det er dem, der tager kampene med sportsdirektører, managere og trænere, når deres klienter føler sig forbigået, ønsker højere løn eller vil en tur til udlandet. Det er det, de får deres løn for.

Klubledere kan fortælle endeløse historier om, hvor dårligt agenter opfører sig under kontraktforhandlinger, og trænere kan berette, hvordan de oplever at komme under pres fra deres spilleres repræsentanter. Den slags sker dagligt. Men det sker uden for offentlighedens søgelys.

Når Christian Eriksens agent, hollænderen Martin Schoots, i en lang mail besvarer BTs spørgsmål i så markante vendinger, som tilfældet er i dag, er det derfor meget usædvanligt og udtryk for en sjælden grad af vrede.

Martin Schoots er ikke kendt som nogen hverken opfarende, brovtende eller opmærksomhedssøgende type. Tværtimod. Derfor er hans forsvar af Christian Eriksen, der nærmest kommer til udtryk i et angreb på Morten Olsen, meget opsigtsvækkende. Martin Schoots er ikke bare ude i en automatreaktion, men i et velovervejet og ærligt indigneret svar på Morten Olsens kritik, og han vælger ligesom landstræneren at tage det usædvanlige skridt, det er at tage kampen i offentligheden.

Jeg er overbevist om, at Christian Eriksen er temmelig rystet over at se sig selv hængt ud som syndebuk efter 0-1-nederlaget til Portugal, og Martin Schoots har naturligvis konfereret med sin klient, inden han svarede på BTs spørgsmål. Agentens svar er altså også Eriksens svar til Morten Olsen, og det svar ville hverken han eller andre kunne give landstræneren hverken personligt eller i medierne uden at satse karrieren på landsholdet.

Som de fleste andre har jeg ofte været skuffet over at se Christian Eriksens vidunderlige fodboldtalent falde ud i perioder af de sæsoner, jeg har set ham i Ajax, Tottenham og på landsholdet. Hans topniveau kan ikke diskuteres, men så meget desto mere frustrerende er det derfor også at se ham ramme under barren, som han har gjort i dette efterår. I det lys må man give Morten Olsen ret.

Men jeg forstår sørme også godt, at Christian Eriksen gennem sin agent giver udtryk for skuffelse og følelsen af at blive dårligt behandlet, når han end ikke var på banen, da 0-0 og et point blev forvandlet til 0-1 og nul point.

Det var dog ikke Christian Eriksen, men Krohn-Dehli, der ikke fik clearet bolden på kanten af feltet. Det var ikke ham, men Simon Kjær, der missede sin opdækning af Cristiano Ronaldo. Og det var ikke ham, men Kasper Schmeichel, der kom for sent og for lavt ud til Quaresmas indlæg.

Martin Schoots kritik af Morten Olsen kommer dagen efter, at BT kunne fortælle, hvordan flere spillere og trænere til landsholdsspillere kritiserede landstrænerteamets måde at træne holdet på. Dette kan være begyndelsen på et massivt pres mod en landstræner, der mangler resultater, og som skyder i andre retninger end mod sig selv. Det kunne godt give bagslag.