Man må ikke køre for stærkt, uden sele eller snakke i mobiltelefon under kørsel. Det ved de fleste danskere. Men der findes færdselsregler, som mange af os formentlig aldrig har hørt om.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at der alene i år vil blive opkrævet bøder til staten for over to milliarder kroner. Hos autobutler.dk har man spurgt 250.000 bilejere, hvad de skøreste bøder er, som de har fået.

»Vi er blevet overraskede over mængden af bøder, som bilejerne får. De fleste danskere kender godt trafikreglerne. Tror de. Men der er så mange regler på bilområdet, at det i praksis kan være svært at navigere i bødejunglen,« siger Peter Zigler, partner og medstifter af autobutler.dk

Han opfordrer til, at man forenkler reglerne på området, da listen over bøder, som folk ikke kender, er for lang. Bedøm selv her:

1. For lav fart

Fartrelaterede bøder er næsten altid forbundet med for høj fart. Men hvert år giver politiet også bøder til trafikanter, der kører for langsomt. For så kan man være til fare for andre trafikanter, og det må man ikke. Du skal tilpasse kørslen til omgivelserne og må ikke unødigt hindre eller forstyrre den øvrige færdsel.

- Kører du for langsomt: 1.000 kroner.

2. Du viser ikke til hensigt at standse ved vigepligt

Vi ved godt at vi skal standse ved hajtænder, eller når skilte gør os opmærksom på at vi har vigepligt. Men ifølge politiet er det ikke tilstrækkeligt. For hvis man ikke tydeligt viser over for sine medtrafikanter at man har tænkt sig at overholde vigepligten, så risikere man at være til gene for andre trafikanter. Det er altså ikke i orden at drøne frem mod et vejkryds og bremse i sidste øjeblik.

- Bøde for manglende signalgivning: 1.000 kroner

3. Farlige trut i hornet!

De fleste ved godt, at de ikke må bruge hornet når de skal hilse på naboen, eller som afskedshilsen. Men vidste du, at du også kan risikere at få en bøde for at bruge hornet i en faresituation? Hvis du for eksempel møder en fodgænger eller en cyklist og ved din brug af hornet fremprovokerer et fald - så vil det i de fleste tilfælde være dig, der kommer til at betale en bøde - også selv om du brugte hornet for at vise fare.

- Mindstebøde for misbrug af hornet: 1.000 kroner

4. Blinker ikke i rundkørsel

Mange ved det måske godt, men de fleste glemmer at gøre det. Blinke, når du kører ud fra en rundkørsel. Det er manglende tegngivning. Og ulovligt.

- Bøde for manglende tegngivning: 1.000 kroner.

5. Kører i forkert vejbane

Ligger du og kører søndagskørsel i midterbanen eller i venstre bane på motorvejen? Så kan du glæde staten ved at betale for den forseelse. Du skal nemlig altid holde til så langt til højre som muligt.

- Bøde for at køre i forkert vejbane: 1.000 kroner.

6. Du kører med overlæs

Du troede måske at overvægt, var et begreb flyselskaberne havde opfundet. Men det findes rent faktisk også for biler. Alle biler har en maks-lastevægt der som regel er angivet i bilens registreringsattest, og selv om de fleste nok klar over at det måske ikke er smartest at laste bilen med tyske dåseøl fra gulv til loft så kræver det ikke nødvendigvis megen baggage, før man har nået grænsen.

Hvis din bil for eksempel har en tilladt totalvægt på 3.500 kilo og kører med et overlæs på mere end 30 procent får du en bødestraf.

7. Din bil larmer!

Hvis din bil har tabt lydpotten og du kører videre, så har politiet ret til at standse dig, og afkræve en betaling for at du har en fejl på køretøjet.

- Bøde for at larme: 1.000 kroner.

8. Tågelyset er tændt

Synes du også din bil lyser bedre, når du drejer lyskontakten over på det lille symbol med bølgestreg. Så tænk en gang mere. Det er som regel tågelys, du har tændt for. Og det både blænder og irriterer dine medtrafikanter. Det er OK at køre med tågelys som det eneste lys foran (dvs. nærlyset skal være slukket) i dagtimerne, men det er kun lovligt at køre med både tåge- og nærlys tændt når det er tåget. Det gælder både natte såvel som dagtimer.  Det er naturligvis ikke lovligt kun at køre med tågelyset tændt når det er mørkt.

- Forkert lygteføring: 1.000 kroner.

9. Forkert farvede gummidupper på nummerpladen

Til november træder den nye nummerpladelov i kraft. Den kræver at dine nummerplader er fastmonterede med skruer eller nitter, for at forhindre tyveri. Loven kræver også at der sidder gummidupper på skruerne som har samme farve som baggrunden. Hvis de er faldet af, eller har forket farve kan det koste dig. Da loven ikke er trådt i kraft endnu, er der endnu ikke nogen, som har fået en bøde for "forkert farvede gummidupper".

- Forkert farvede gummidupper på nummerpladen: 1.000 kroner.

10. Bøde for at låne din bil ud til en person, som ikke har kørekort

Næste gang din nabo eller kollega låner din bil, bør du se deres kørekort først. Hvis du lader en person uden gyldigt kørekort køre din bil, kommer du til at betale for det.

- Bøde for at lade en person uden kørekort føre din bil: 2.500 kroner.

11. Du har ikke trukket parkeringsbremsen

Det er ærgerligt at glemme at trække parkeringsbremsen når man stiller bilen fra sig. Men ud over en ødelagt kofanger kan din glemsomhed også koste dig en bøde. Du har nemlig pligt til at sikre at køretøjet ikke kan sætte i gang af sig selv ved parkering.

- Bøde for ikke at trække parkeringsbremsen: 1.000 kroner

Bødestørrelserne er vejledende. Du kan altså godt risikere, at det bliver dyrere, eller koster klip i kørekortet hvis der for eksempel er sket et færdselsuheld på grund af din kørsel.