Foråret er traditionelt højtid for bilhandler i Danmark. Gammelt skiftes til nyt eller nyere. For hver gang der handles én ny bil i Danmark, så handles der en håndfuld brugte.

Men hvor nyvognskøbet som oftest er pakket ind i gennemskuelige garantiordninger og den sikkerhed, der ligger i, at bilen er spritny, er det anderledes usikkert ude på brugtvognsmarkedet.

Der handles en masse biler mellem private, og hvordan sikrer du dig, at den bil, du køber, er i orden og uden restgæld? Hvor finder du i øvrigt de bedste køb? Og hvad skal du være særligt opmærksom på i forhold til de juridiske aspekter?

Sammen med FDM, Mikonomi og brugtvognsekspert Jan Lang fra bilbasen.dk, har vi strikket denne brugtbilsguide sammen, der leder dig så sikkert som muligt igennem købet af din næste brugte bil.

LOG IND PÅ PLUS og få eksperternes bedste råd til at undgå at købe for dyrt og for dårligt.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Foråret er traditionelt højtid for bilhandler i Danmark. Gammelt skiftes til nyt eller nyere. For hver gang der handles én ny bil i Danmark, så handles der en håndfuld brugte.

Men hvor nyvognskøbet som oftest er pakket ind i gennemskuelige garantiordninger og den sikkerhed, der ligger i, at bilen er spritny, er det anderledes usikkert ude på brugtvognsmarkedet.

Der handles en masse biler mellem private, og hvordan sikrer du dig, at den bil, du køber, er i orden og uden restgæld? Hvor finder du i øvrigt de bedste køb? Og hvad skal du være særligt opmærksom på i forhold til de juridiske aspekter?

Sammen med FDM, Mikonomi og brugtvognsekspert Jan Lang fra bilbasen.dk, har vi strikket denne brugtbilsguide sammen, der leder dig så sikkert som muligt igennem købet af din næste brugte bil.

Find den rigtige bil

Begynd med at lave et budget, og hold dig til det. Ikke noget med at lade dig friste udover budgettet, for du løber altid en lille risiko for at skulle bruge penge på løbende reparationer på en brugt bil. Så vær derfor konservativ og defensiv, når du lægger budget.

Hvis værkstedsbesøgene udebliver, kan du bruge pengene på ferie i stedet. Eller på din næste bil. Når budgettet er på plads, skal du finde bilen. Kører du mange kilometer – altså +30.000 km om året, skal du kigge efter dieselbiler, da de kører længere på literen, men samtidig er lidt dyrere.

Pladsbehovet dikteres af din kropsbygning og omfanget af familien, men tommelfingerreglen er, at familier bør køre i en Golf eller større, mens unge og enlige kan fiske i mikro- og mini-billand.

I gamle dage betød biljagten, at du skulle gennemtrawle Den Blå Avis og samtlige brugtvognsforhandlere i en radius af 100 km med en tættekam. Men sådan er det ikke længere.

Du kan med en varm kop kaffe og din computer hurtigt skyde dig frem til, hvad du kan få for dit budget i den størrelsesklasse, du er på jagt i. Søg f.eks. på Bilzonen.dk, dba.dk eller bilbasen.dk.

Det første spørgsmål, der melder sig, vil som oftest være, om du skal købe hos en privat eller en forhandler. Jan Lang er brugtvognsekspert på bilbasen.dk, og han siger følgende:

»Der er fordele og ulemper ved begge. Nogle gange er den private sælger tilbøjelig til at sætte prisen forholdsvis højt, men giver så til gengæld et pænt nedslag.

Hos forhandleren får man omvendt en høj grad af forbrugersikkerhed i form af reklamationsret og garanti, og så vil jeg sige, at forhandleren ofte har mulighed for at give gode tilbud på nogle af de ting, man efterfølgende skal bruge i form af service, reparationer og eksempelvis dæk og andet udstyr. Alt andet lige får man en rigtig solid sikkerhed ved køb hos forhandleren.«

Er du forsigtig anlagt, skal du kort sagt holde dig til forhandlerne, mens folk med større eventyrlyst kan forsøge sig med en privat handel.

Restgæld og prøvekørsel

Når du har fundet et par modeller, du vil prøvekøre, skal du indledningsvis tjekke, om der er restgæld i dem. Du er ikke interesseret i at overtage en bil, der er stillet som pant for et billån, der ikke er indfriet, for så hænger du på den. Det kan du gøre på bilbogen.dk. Hvis du vil kende bilens synshistorik, kan du tjekke den på trafikstyrelsen.dk.

Når du skal prøvekøre bilen, skal du altid tage en ven eller veninde med. Jo flere øjne og ører, des bedre. Tag derefter en lang testtur.

En prøvekørsel - gerne med en ven - er vigtig. Det er et besøg hos FDM også, hvis du ikke selv er i stand til at vurdere bilens stand.
En prøvekørsel - gerne med en ven - er vigtig. Det er et besøg hos FDM også, hvis du ikke selv er i stand til at vurdere bilens stand.
Vis mere

Jan Lang fra bilbasen.dk tilføjer i den sammenhæng:

»Start med at kigge servicebogen grundigt igennem og få eventuelt en mekaniker til at tjekke bilen, hvis du er usikker på dens tilstand. Det bedste udgangspunkt er helt sikkert en fuldskreven servicebog. Og så skal bilen altså testes ordentligt under prøvekørslen.

Derfor skal man tjekke alle kontakter og funktioner, herunder også bakgearet. Og med hensyn til prøvekørslen, så kør en ordentlig tur ud på motorvejen, og få gjort motoren ordentlig varm. Husk også at tjekke motorrummet før og efter prøvekørslen for at se, om der er frisk olie eller lækager.«

Er du ikke teknisk begavet, så overvej at få foretaget en FDM brugtbilstest. Den koster 2.820 kr. for ikke-medlemmer. Det er mange penge, men de tjekker bilen på 150 punkter og finder fejl på 95 pct. af de biler, de tjekker, og mange reparationer løber hurtigt op i det samme beløb. Derudover vil du ofte kunne forhandle prisen ned, hvis FDM finder småfejl, sælger ikke er opmærksom på.

Luk handlen

Du har fundet drømmebilen, den kører, som den skal, og prisen er den rigtige. Så skal handlen lukkes. Her har FDM en stribe af gode råd, som du kan se i faktaboksen her på siden. Det vigtigste er imidlertid slutsedlen. Om den skriver forbrugerorganisationen:

»Slutsedlen er et juridisk dokument, der som udgangspunkt ikke kan fortrydes, når den først er underskrevet. Køber du hos forhandler, så skriv under med forbehold, og få en juridisk gennemgang hos en uvildig – eventuelt FDM.

Hver syvende bilhandel  frarådes af FDM – mere end halvdelen af slutsedlerne i 2015 var så problematiske, at aftalen skulle rettes. Ved slutseddelgennemgang tjekkes også for f.eks. restgæld, forhandlere, der er gået konkurs med videre.«

Den skal altså være i orden. Du kan finde en skabelon på FDMs hjemmeside. Sørg for at få alle detaljer på bilen med i dokumentet. Jo mere du har på skrift, des mindre er der at være i tvivl om ved en eventuel tvist efterfølgende.

Når handlen er lukket, har både sælger og køber en interesse i at få bilen omregistreret med det samme – især hvis det er en privathandel. Det kan gøres på Skats hjemmeside med det samme. Køber du hos en forhandler, klarer han det i forbindelse med nummerpladeindhentningen.

Der findes ingen garantier, når du handler brugte biler. Men du kan handle med hjernen mere end med hjertet og med det rette hjemmearbejde.

Brugtvogns-huskelisten

Mikonomi er et website, der har specialiseret sig i forbrugerøkonomi og lånevejledning. De har lavet denne otte-punkts huskeliste ved bilkøb, der dækker alle de vigtige detaljer:

  • Papir på bilen. Husk at få styr på både registreringsattest, servicebog og synsrapport.
  • Undersøg bilen grundigt og tag en lang prøvetur.
  • Køb en brugtbilsattest hos en fagmand.
  • Overvej en ejerskifteforsik-ring.
  • Tjek for restgæld.
  • Lav en slutseddel.
  • Betal aldrig, før du har fået den originale registreringsat-test.
  • Husk omregistrering – gør det eventuelt online, sammen med sælger ved handelens afslutning

FDM’s juridiske huskeliste

FDM har flere års erfaring med at rådgive bilister om køb af bil, og de har udarbejdet denne juridiske huskeliste til bilkøberen. Både til dem, der handler privat, og dem, der handler gennem en forhandler. De har desuden udviklet en speciel slutseddel app, der er med til at sikre dit bilkøb. Den kan downloades i App-store.

Privat handel:

  • Tjek bilen for restgæld på www.bilbogen.dk
  • Udarbejd en slutseddel – download f.eks. FDMs slutseddel fra hjemmesiden eller brug FDMs slutseddel app.
  • Tjek, at bilen har overholdt service, syn og at kilometerstand passer (tjekkes også via slutseddel app).
  • Giv aldrig penge på forskud – overdrag først penge, når du står med den fysiske bil.
  • Kør ikke fra handlen uden den originale registreringsattest.
  • Omregistrer gerne bilen sammen med sælger - det kan gøres online.

Forhandler:

  • Reklamationsret på to år.
  • Tjek, at bilforhandleren ikke er iFirmatjek eller Ankenævn for Bilers udhængsskab, som har lister over firmaer, der ikke efterlever deres afgørelser.
  • Undersøg selv, om der er restgæld i bilen.
  • Få bilen testet af en uvildig og få en aftale med forhandler om udbedringer af evt. fejl.
  • Gennemgå bilen for at kontrollere, at alt beskrevet udstyr er til stede. Gem annoncen, hvis der senere skulle opstå tvivl.
  • Se altid på bilens registreringsattest og tjek bilens årgang. Få det eventuelt også noteret i slutsedlen.
  • Undersøg markedet for finansiering. Forhandleren får ofte     provision af finansieringsselskabet.

KILDE: FDM

De bedste køb lige nu

Jan Lang fra bilbasen.dk kommer med sine bud på de bedste køb lige nu i de fire familievenlige bilklasser.

Miniklassen: Seat Ibiza et rigtig godt køb, især hvis man er på udkig efter en stationcarmodel blandt de mindre biler. Det samme gælder Renault Clio, især hvis man kan leve med, at bilen er 4-5 år gammel.

Den lille mellemklasse: Chevrolet Cruze, der jo deler teknik på flere punkter med Opel Astra, er rigtig fint prissat i øjeblikket. Det samme gælder Mitsubishi Lancer, som er ret godt skruet sammen – og næsten lige så godt prissat i markedet som Cruze.

Den store mellemklasse: Hvis man kan nøjes med en ældre model, som også har kørt nogle km, så er Opel Vectra i de sidste par årgange 08’ og 09’ et fremragende køb, bl.a. fordi den er så billig at køre på værksted. Og så er der mange Ford Mondeo til salg, så der også her er gode køb at gøre.

MPV-klassen: Her stikker Opel Zafira ud som et godt køb. Ikke fordi den er bedre eller dårligere skruet sammen end konkurrenterne. Men fordi, den er prissat lavere. Det bedste MPV-køb til storfamilien er dog en Renault Grand Scenic. Den er billig i indkøb og har både et fornuftigt reservedels- og prisindeks

I miniklassen er Renault Clio et godt bud, hvis du kan leve med 4-5 år på bagen.
I miniklassen er Renault Clio et godt bud, hvis du kan leve med 4-5 år på bagen.
Vis mere

 

Seat Ibiza er et godt køb i miniklassen.
Seat Ibiza er et godt køb i miniklassen.
Vis mere

 

Opel Vectra årgang 08 eller 09 er et fremragende køb bl.a. fordi den er så billig at køre på værksted.
Opel Vectra årgang 08 eller 09 er et fremragende køb bl.a. fordi den er så billig at køre på værksted.
Vis mere

 

I MPV-klassen er Opel Zafira godt prissat, og det er jo en klar fordel.
I MPV-klassen er Opel Zafira godt prissat, og det er jo en klar fordel.
Vis mere

 

Chrevrolet Cruze i den lille mellemklasse kan erhverves til en god pris.
Chrevrolet Cruze i den lille mellemklasse kan erhverves til en god pris.
Vis mere