Vi tester to af de mest udbredte elbiler på deres reelle strømforbrug og bliver positivt overraskede.

Der fokuseres meget på elbilers rækkevidde. Mindre på deres forbrug af strøm. Det er en skam, for selv om det kan være billigere i brændstof at køre på el, er udgiften dog stadig til at få øje på.

Lader man på dyreste vis, kan en kWh løbe op i 5,50 kr., og så er udgiften til strøm pr. kilometer pludseligt større end udgiften til benzin pr. kilometer.

Vi har gennemkørt vor faste udmålte strækning på 170,7 km. Med masser af stoplys og næsten lige dele by-, landevejs- og motorvejskørsel i to af tidens mest populære elbiler – Renault Zoe og Nissan Leaf. Efterfølgende har vi målt forbruget i kWh – ikke det forbrug, bilerne selv oplyser, men derimod hvad der skal lades på for at genopfylde batteriet 100 pct.

Forbrug altid højere

Uanset hvor nøjagtig bilens computer måtte være, skal der altid mere strøm på, end der er forbrugt. Det skyldes transmissionstab under opladningen. Således oplyser computeren os, at den første bil gennem ruten, Renault Zoe, har forbrugt 25 kWh på opgaven. Men efter genopladning oplyser Clever-standeren, at der er ladet 27,6 kWh på bilen. 10 pct. mere end det oplyste forbrug. Og det er elselskabets måling, man betaler for.

Vi starter den eldrevne Renault en iskold morgen og laver den eklatante brøler at hive stikket ud, før der er varme i kabinen. De første 10 km oplever vi derfor et styrtdyk i den estimerede rækkevidde. Computeren tror, at vi vil fortsætte med det store forbrug til kabinevarme.

Vi slår derfor varmen fra og lader blæseren være alene om at bekæmpe duggen. For så vidt i orden mht. forruden, men sideruderne dugger slemt. Med jævne mellemrum må vi derfor åbne vinduerne for at få fugtfattig luft ind og efterfølgende køre lidt med airconditionanlægget, der også er en slem strømtyv.

Vi bider tænderne sammen og klarer os med lange underbukser og handsker. Denne test handler ikke om at bekræfte den velkendte sandhed, at det er let at tømme en elbils batteri på no time, men derimod om at se, hvor meget strøm vi kan nøjes med at bruge ved at køre med omtanke.

Altid en sikkerhedsmargen

I en benzinbil ryger en stor del af kalorierne direkte ud til spurvene som varme. Uanset hvor meget man sparer, og hvor forsigtigt man kører. I en elbil bruges der stort set kun energi til fremdriften. Derfor er gevinsten ved at køre økonomisk langt større målt i procent, end den er i en bil med forbrændingsmotor.

Vi sidder fint i den ret høje bil og påskønner dens meget fine køreegenskaber, som den deler med næsten alle andre elbiler. Det tunge batteri i bunden giver elbilerne et lavt tyngdepunkt, der muliggør blød affjedring, uden at bilerne af og til bliver gyngeheste.

Der er 19 km tilbage i Nissan Leafs batteri plus en ikke opgivet buffer, da vi har gennemkørt de 170,6 km. Vor rækkevidde er med andre ord 189,6 km plus buffer. Opnået på tungt rullende nordiske vinterdæk. Men uden varme. Belært af erfarinmgerne fra Renault Zoe lod vi kabinen opvarme under opladningen. Foto HUC
Der er 19 km tilbage i Nissan Leafs batteri plus en ikke opgivet buffer, da vi har gennemkørt de 170,6 km. Vor rækkevidde er med andre ord 189,6 km plus buffer. Opnået på tungt rullende nordiske vinterdæk. Men uden varme. Belært af erfarinmgerne fra Renault Zoe lod vi kabinen opvarme under opladningen. Foto HUC
Vis mere

Vel hjemme hos Shell på Kildegårdsplads, hvor der er en Clever-lader, aflæser vi forbruget og den estimerede tilbageværende rækkevidde på 84 km. Det hænger ikke helt sammen med vores egne udregninger, for vi har forbrugt 25 kWh, hvilket vil sige, at vi har kørt 6,8 km pr. kWh. Med 40 kWh i det 100 pct. opladede batteri burde vi kunne køre 273 km på hele batteriet og ikke de kørte 170,7 plus den viste restrækkevidde på 84 km. Det giver kun 255 km.

Forklaringen er bufferen. Selv når rækkeviddeberegneren oplyser, at der ikke er flere km tilbage, er der en sikkerhedsmargen at falde tilbage på. Man kører med andre ord aldrig batteriet helt tomt, medmindre man ignorerer instrumenterne og fortsætter, til bilen ikke vil mere.

Nissan Leaf har et mindre batteri end Renault Zoe men  var mere energieffektiv i vorest test med en kilometerpris p[ 0,32 kr. pr. km. Foto HUC
Nissan Leaf har et mindre batteri end Renault Zoe men var mere energieffektiv i vorest test med en kilometerpris p[ 0,32 kr. pr. km. Foto HUC
Vis mere

Nedjusteret rækkevidde

Set i dette lys burde næste bil på turen, Nissan Leaf, ikke have problemer med at køre de 170,7 km. Rækkevidden er opgivet til 250 km. Nissan i Danmark har dog valgt at barbere denne afstand i erkendelse af, at folk ikke kører optimalt.

»I praksis ser vi i Danmark ofte en rækkevidde på 150-200 km,« står der i det pressekit, jeg får udleveret sammen med bilen.

For en sikkerheds skyld vælger jeg at opvarme kabinen godt og grundigt, mens batteriet lader. Efterfølgende gennemkøres ruten helt uden kabinevarme.

Blæseren og lejlighedsvis aktivering af aircon holder dug og fugt stangen.

Man sidder fremragende i den ret store bil. Også her er det en udelt fornøjelse at glide af sted uden støj og vibrationer. Vores Leaf er monteret med ekstra bløde, såkaldte nordiske vinterdæk, der lægger en god bid til rullemodstanden, men som til gengæld står så godt fast i frostgraderne, at jeg er lige ved få en bagvedkørende op i hækken, da jeg bremser hårdt op for et trafiklys.

Med godt 84 km tilbage svarer det til en rækkevidde  for Renault Zoe i det kolde vejr på 285 km plus buffer. Men så har vi også har varme på et pænt stykke af vejen, og kabinen er opvarmet fra minusgrader til lun med bilens batteri. Det forlænger rækkevidden med en snes kilometer, hvis kabinen opvarmes , men bilen stadig er tilsluttet ladestikket. Foto HUC
Med godt 84 km tilbage svarer det til en rækkevidde  for Renault Zoe i det kolde vejr på 285 km plus buffer. Men så har vi også har varme på et pænt stykke af vejen, og kabinen er opvarmet fra minusgrader til lun med bilens batteri. Det forlænger rækkevidden med en snes kilometer, hvis kabinen opvarmes , men bilen stadig er tilsluttet ladestikket. Foto HUC
Vis mere

Til gengæld er trafikken denne onsdag formiddag mindre intens end under gennemkørslen i Renault Zoe, og på den sidste etape på motorvej lægger jeg mig simpelthen ind i sikker afstand af en stor varebil, der kører ca. 110 km/t.

Resultatet bliver som ventet et lidt mindre forbrug en Renault Zoes – alene den forudgående opvarmning af kabinen har vel sparet et par kWh. Instrumenterne viser, at der er 19 km tilbage, da jeg sætter stikket i standeren.

Jeg lader bilen stå i laderen natten over, og da jeg henter den tidligt næste morgen, viser standerens display, at der er fyldt 24,5 kWh på i nattens løb. Også her et par kWh mere, end bilens egen computer har udmålt forbruget til.

Konklusionen på de to gennemkørsler er, at man selv ved vintertide kan køre langt i en elbil.

I virkeligheden er det en skam, at mange mennesker blot bruger elbiler til små ture af frygt for at køre tør for strøm. Elbiler er perfekte pendlerbiler.

Lad om natten, kør om dagen. Blot må afstanden til og fra arbejde helst ikke være over 200 km.

Renault Zoe triller flest kilometer i kraft af et batterier med flere kWh. Foto HUC
Renault Zoe triller flest kilometer i kraft af et batterier med flere kWh. Foto HUC
Vis mere

Elpriser er en jungle

Det er kompliceret at regne ud, hvad der spares ved at skifte fra benzin til strøm. Refusionsregler, køb af ladestandere og kortudgifter gør selskabernes ordninger til en jungle.

Med udgangspunkt i forbrugsduellen har vi kontaktet de to store udbydere af strøm til elbiler, E-ON og Clever, for at høre nærmere.

Udgangspunktet er 15.000 kørte kilometer om året – et gennemsnitligt kørselsforbrug for mange danske bilister – med et realistisk forbrug på 25 kWh pr. 150 kørte kilometer. I alt 2.500 kWh om året.

En kWh (kiloWatttime) koster fra din stikkontakt  ca. 2,20 - 2,30 kr. alt efter, hvor i Danmark du bor. Tapper du  udelukkende fra stikkontakten, er den årlige udgift til de 2.500 kWh ca. 5.750 kr.

I en benzinbil, der går 15 km/l, koster samme årlige kørsel 10.000 kr. med udgangspunkt i en benzinpris på 10 kr. Altså tæt på dobbelt op.

Men det tager lang tid at tappe strømmen fra et almindeligt stik. Og det er meget dyrt at lade op ude i byen med et almindeligt  kreditkort. En bedre løsning er derfor at kontakte et selskab med speciale i strøm til elbiler. Lige nu kører  f.eks. E-ON tilbud med gratis strømboks til garagen/kælderen e.l.

Produktet, kaldet Home All Inclusive (elselskaber taler helst ikke dansk), koster 6.948 kr. om året med minimum seks måneders binding. Så kan du tappe ubegrænset strøm fra boksen. Hvert kvartal betales refusion 2,30 kr. pr. kWh. Du lægger blot ud for strømmen.

Samtidig kan du benytte E-ONs offentlige standere ubegrænset. I forhold til føromtalte benzinbil vil det stå uafgjort i brændstofudgift ved 10.422 km. Kører du mindre, er benzinbilen billigst .

Fravælger du ladeboks derhjemme, f.eks. fordi du bor i lejlighed, er bedste tilbud CITY All Inclusive. Den årlige udgift med seks måneders binding er 4.500 kr. – 1.250 kr. billigere end at lade fra stikkontakten.

Kør mere – spar mere

I forhold til benzinbilen er udgiften til ’energi’ under det halve. Jo mere du kører i elbilen, desto større besparelse. Her er der ligevægt mellem el- og benzinudgifter ved 6.750 årlige kilometer.

Hos den anden store udbyder, Clever, er der også all inclusive-ordninger, men de knytter sig indtil videre  til mærkerne BMW, VW, Kia Volvo og Renault. Flere skal ind i folden. Ubegrænset ladning koster 7.188 kr. årligt med egen ladeboks og 4.788 kr., hvis man udelukkende benytter det offentlige netværk af standere.

Hvor meget forventer du at køre  i elbilen? Hvor meget forventer du at lade hjemme/ude? Og hvor længe vil du beholde bilen? Det skal du overveje, før du vælger leverandør og abonnementsform. Foto: Thomas Lekfeldt
Hvor meget forventer du at køre  i elbilen? Hvor meget forventer du at lade hjemme/ude? Og hvor længe vil du beholde bilen? Det skal du overveje, før du vælger leverandør og abonnementsform. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Kører man ikke i et af de nævnte mærker fra ny, anbefales Value Charge med 3.588 kr. i årligt abonnement inkl. ladeboks. Opladning hjemme koster 1,20 kr. pr. kWh efter refusion. Lader man fra det offentlige netværk, er prisen 5,50 kr. Det skal man helst ikke gøre.

I vort tilfælde kan man med dette produkt klare de 15.000 årlige kilometer for 6.588 kr. om året.  Er du forvirret, så se hovedtallene herunder. Er du stadig forvirret, så klik ind på selskabernes hjemmesider, hvor der er mange  flere ordninger og detaljer. Og særlige priser for opladningshybrider.