Med disse 10 trin kommer du tættere på at købe en bil, der passer til dit behov, og du minimerer risikoen for at blive snydt, hvis du køber brugt.

Undersøgelser har vist, at op mod hver tredje køber ny eller brugt bil uden at have prøvet en tur bag rattet først.

Det er bestemt ikke anbefalelsesværdigt, da ens bil ofte udgør en stor del af hverdagen. Det vil til hver en tid være tiden værd at prøve bilen, uanset hvor meget eller lidt forstand man har på at sparke dæk, eller høre en sælger tale om moment og spærredifferentiale.

Det vigtige er i første omgang at fornemme, om bilen passer til en, for derefter at få styr på hvilket behov, man har. Med denne guide kan du måske blive en anelse klogere på, hvordan du vælger den helt rigtige bil til dit behov.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du får gjort dig det allerbedste bilkøb. Her har vi samlet ti gode råd, som du bør overveje inden det endelige køb ...

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Med disse ti trin kommer du tættere på at købe en bil, der passer til dit behov, og du minimerer risikoen for at blive snydt, hvis du køber brugt.

Undersøgelser har vist, at op mod hver tredje køber ny eller brugt bil uden at have prøvet en tur bag rattet først.

Det er bestemt ikke anbefalelsesværdigt, da ens bil ofte udgør en stor del af hverdagen. Det vil til hver en tid være tiden værd at prøve bilen, uanset hvor meget eller lidt forstand man har på at sparke dæk, eller høre en sælger tale om moment og spærredifferentiale.

Det vigtige er i første omgang at fornemme, om bilen passer til en, for derefter at få styr på hvilket behov, man har. Med denne guide kan du måske blive en anelse klogere på, hvordan du vælger den helt rigtige bil.

1. Hvad har du råd til?

Det er fantastisk at købe bil med hjertet, men det kan i den grad også anbefales at bruge hjernen. Hvis du ved, at du har råd til en bil, der koster f.eks. 130.000 kr., så er første skridt at overveje dit behov nøje, før du går op i pris. Lav så vidt muligt et budget, hvor du indregner samtlige udgifter til ydelse på lån, grøn afgift, benzin, forsikring, service, syn osv. Man kan få rigtig meget bil for de penge - men hvis de faste udgifter bliver for høje i hverdagen, er det ikke en sjov investering.

2. Hvad er behovet?

Du skal vide på forhånd, hvad det er, du primært vil med din bil. Er det en pendlerbil, som skal have god økonomi? Skal den kunne parkeres let i byen? Skal du have plads til både hund og to teenagere med lange ben? I så fald bør du muligvis kigge efter tre forskellige typer biler. Men det er også vigtigt, at du finder en bil, der passer til dit temperament og økonomi. Når det er på plads, ved du nogenlunde, hvad du skal se efter.

3. Lease eller købe?

Leasingmarkedet i Danmark er mere interessant nu end nogensinde før. Hvis du kender dit præcise kørselsbehov, kan du finde biler i alle klasser fra mikrobiler til 1.300 kr. om måneden med førstegangsydelse på samme 1.300 kr. til Aston Martin til 15.995 kr. pr. måned og en førstegangsydelse på 250.000 kr. Og så er der alt det ind imellem. Der er ofte gode tilbud, og det betyder, at der kan være gode muligheder for at presse nybilspriserne lidt, når du er ved en forhandler. Alternativet til både leasing og køb af ny bil er at købe en brugt bil. Fordelen ved at købe en brugt bil kan være, at markedet har presset en lidt dyrere bil hurtigt ned i pris.

4. Undersøg markedet

Når du har sporet dig ind på, hvor meget du skal bruge på din bil og hvilken type bil, du går efter, så er det vigtigt, at du kigger på de andre biler, der er i samme bilklasse, så du ikke stirrer dig blind på den ene model, du ellers har fundet. Gå på Bilbasen, Autouncle, Den Blå Avis m.fl. og lav en søgning inden for den ramme, du selv har defineret, så dukker de andre modeller op. Søg på både brugt og nyt. Selv om du har råd til en helt ny bil, så overvej også en brugt med cirka to år på bagen. På den måde får du mere for pengene.

Undersøg markedet. Det kan med fordel gøres hjemme på computeren.
Undersøg markedet. Det kan med fordel gøres hjemme på computeren.
Vis mere

5. Hvad siger anmeldelserne?

Det kan være fristende bare at købe en bil, der er pæn, men sørg for at læse nogle anmeldelser af bilen, før du hopper ombord for alvor. Det kan også være, at du skal forsøge at finde nogle anmeldelser af brugte biler og samtidig undersøge, hvordan bilen bliver vurderet i f.eks. FDMs årlige tryghedsundersøgelse. Her kan Brugbil-Revyen, som koster ca. 180 kr., være en god hjælper.

6. Undersøg (brugt-)bilen

Nu har du måske fundet frem til en eller flere biler. Finder du en brugt bil, hvor prisen er helt fantastisk, og bilen ikke har kørt særlig mange kilometer, bør du alligvel være på vagt. Som hovedregel skal du dog altid ringe til sælger på forhånd og få så mange informationer som muligt. Har den haft større reparationer eller skader efter uheld? Hvorfor skal bilen sælges? Er der fuld servicebog samt kvitteringer for alt værkstedsarbejde? Det er let at tjekke bilens kilometermæssige fortid på f.eks. bilbasen.dk. Her skal du blot indtaste bilens nuværende eller tidligere nummerplade for at se bilens historik. Alternativt kan man downloade appen Bil Info nummerplade til Andriod (findes ikke til iOS), hvor du også kan følge med i bilens syns-historie og ejerforhold.

Udgiften til en rapport fra FDM kan vise sig at være givet godt ud.
Udgiften til en rapport fra FDM kan vise sig at være givet godt ud.
Vis mere

7. Prøv bilen

Når du endelig tager ud og prøver bilen, og det skal du, kan du få en fornemmelse af, om du føler dig tilpas bag rattet, og om bilen passer til dit temperament. Det er også her, du rigtigt ser bilen an og finder skønhedsfejl, som ’tilfældigvis’ ikke er på billederne af bilen, hvis den er brugt. Som udgangspunkt skal du helst køre lidt forskellig kørsel og lave en parkering, mens du prøver bilen af. Kør på motorvejen, find evt. en mindre landevej og kør noget bykørsel. På den måde ved du lidt om, hvordan bilen opfører sig. Prøv så vidt muligt flere biler, så der er noget at sammenligne med - også af samme model.

8. FDM-tjek til den brugte bil

Det kan sagtens betale sig at få bilen kørt til et FDM-tjek. Godt nok koster det ca. 3.000 kr. for ikke-medlemmer, men de penge kan lynhurtigt være tjent ind igen, hvis det viser sig, at bilen er en potentiel lækkerbidsken for din nærmeste mekaniker. FDMs værksteder tjekker 150 punkter og finder fejl i 95 pct. af alle de biler, der kommer til test. Ved hver syvende bil er fejlene så markante, at FDM fraråder et køb.

9. Overvejelserne

Noget af det mest undervurderede ved at købe bil er, at man skal føle sig tryg ved sælgeren. Hvis du føler, at du bliver snydt og bedraget, så gør du det muligvis også. Derfor er det ikke en dårlig idé at sove på idéen om et køb, hvis du ikke føler dig tryg. Men hvis du ellers er kommet hele vejen igennem listen, så er du klar til at fortage din investering. Hvis du køber brugt bil, kan du overveje at tegne en ejerskifteforsikring, der dækker fejl umiddelbart efter købet.

10. Køb

Hvis du køber en ny bil hos en forhandler, skal du huske at handle om prisen. Der kan som regel være enten noget udstyr eller nogle penge at hente. Især hvis sælgeren fornemmer, at du er godt inde i tingene og lige så godt kan købe samme bil et andet sted. Hvis du køber en brugt bil, er det en god idé at ordne alt overdragelsesarbejde med det samme. Det inkluderer at få den originale registreringsattest med hjem i hånden. Husk derfor Nem-ID, så I sammen kan ordne alt det praktiske som omregistrering med m.m. Derefter er det bare at køre afsted i din nye bil. God fornøjelse.

Ny bil hos Skoda i Risskov
Ny bil hos Skoda i Risskov
Vis mere