Sådan går det de glemte udenlandsdanskere

Uge efter uge hører vi om Agger, Eriksen og Bendtner i deres klubber. Men i nogle lag under Europas topklubber findes der også en masse danske spillere i udlandet. Her er et udpluk

De danske landsholdsspillere i udenlandske klubber bliver fulgt tæt af de danske medier.

Vi hører om Daniel Aggers problemer i Liverpool, Nicklas Bendtners usikre fremtid i Arsenal, Christian Eriksens udvikling i Tottenham. Og så er der danske spillere i udlandet, vi aldrig hører om.

De hemmelige legionærer. Flere af dem spiller fast på deres respektive klubhold og gør det rigtig godt. Nogle af dem var engang spået en stor fremtid på landsholdet, men er nu havnet i vakuum. Her på siderne er en række spillere, som ikke får samme opmærksomhed, som deres landsmænd i andre europæiske klubber.

Søren Rieks - NEC Nijmegen

Blev i Esbjerg-tiden spået som den naturlige afløser for Dennis Rommedahl på landsholdets højrekant. Mange forventede derfor et skifte til en større klub, men Rieks skiftede i sommeren 2012 til hollandske NEC Nijmegen.

Rieks har siden været lidt glemt i NEC, men den seneste måned har han for alvor gjort opmærksom på sig selv. Efter en skadesplaget start på sæsonen er han i topform, og i december scorede han tre mål i to kampe. Hvis Rieks fortsætter med at øge sit spillemæssige niveau, kan han i en alder af 26 år stadig blive aktuel for både landshold og større europæiske klubber.

Oliver Feldballe - Cambuur

Kantspilleren har været i både OB og Randers, men fik aldrig et reelt gennembrud i de to klubber. Alligevel lykkedes det 23-årige Feldballe at sikre sig en udlandskontrakt, da han skiftede på en fri transfer i sommer til hollandsk fodbold.

I bundklubben Cambuur har han fået en godkendt start med en del spilleminutter på midtbanen. Cambuur er oprykker i Æresdivisionen og er med i bundstriden, hvor holdet kæmper for at overleve første sæson i den bedste række.

Brian Hamalainen - Genk

Havde en stærk sæson i Lyngby i sæsonen 2010-2011, som sikrede ham en kontrakt med belgiske Zulte-Waregem. Her imponerede den solide venstreback så meget i to sæsoner, at han rykkede videre til den større belgiske klub, Genk. Her er udviklingen imidlertid gået i stå for 24-årige Hamalainen.

Det har været småt med spilleminutter for backen, der selv mener, at han skal arbejde på at forbedre sit offensive spil. Der er dog ingen tvivl om, at Hamalainen vil være interessant for danske klubber i det kommende transfervindue, hvis han vil væk fra Genk.

Alexander Scholz - Lokeren

En spiller, der fortjener større opmærksomhed og givetvis også får det fremover. Fast mand i Lokeren, der er med i toppen af den belgiske liga, og har i denne sæson tiltrukket stor opmærksom fra både Serie A- og Bundesligaklubber. Det lugter af et skifte til en større klub senest til sommer.

Eventyret om 21-årige Scholz er utraditionelt. Han droppede fodbolden i islandske Stjärnan i en periode for at vandre i Himalaya-bjergene og finde fred i sjælen. I Lokeren har midterforsvareren udviklet sig kolossalt og ligner en guldfugl for belgierne.

Brian Jensen - Bury

’Bæstet’ gik to måneder arbejdsløs i sommer, før han fik en kontrakt med League-2 klubben Bury. Efter otte sæsoner i Burnley forlod Brian Jensen den engelske klub i sommer for at få nye udfordringer og impulser.

Mens Brian Jensen ventede på tilbud i sommer, trænede han med i Bury, der endte med at skrive kontrakt med ham. Kort før jul forlængede keeperen med Bury, så hans kontrakt udløber til sommer. Det har været en turbulent sæson for Bury med trænerfyringer, men Brian Jensen har stået hovedparten af kampene og regnes som førstemålmand.

Leon Jessen - Ingolstadt

Fire A-landskampe har Leon Jessen på sit cv. Debuterede mod Sydkorea i en testkamp i 2009, og på det tidspunkt lignede han fremtidens mand på den udsatte venstre back-plads. Men den 27-årige forsvarer er gemt og glemt i Ingolstadt i 2. Bundesliga.

Han er stadig på kontrakt med Kaiserslautern, som endda forlængede med ham i sommer, men han lejes ud til Ingolstadt. Han har dog haft store kvaler med at tilkæmpe sig en stamplads i forsvaret, og klubben er med i bundstriden i 2. Bundesliga.

Magnus Troest - Virtus Lanciano

Mange så ham som en fremtidens makker til Daniel Agger i landsholdsforsvaret. Magnus Troests første år i Parma efter skiftet fra FCM i 2008 gav løfter om en stor fremtid for midterforsvareren. Siden har han levet en omtumlet tilværelse med fem klubber de seneste fem år.

Men Troest er faktisk en succeshistorie blandt udlandsdanskerne i dag, for han er fast mand på Serie B-mandskabet Virtus Lanciano, der kæmper om en billet til den bedste italienske række. Troest er stadig kun 26 år, og han kan en dag lande i en stor udenlandsk klub.

Robin Olsen - Malmø FF

Hvem er det, vil de fleste nok spørge. Den dansk-svenske målmand Robin Olsen har primært gjort sig bemærket på den anden side af sundet. Han spillede 10 kampe i sidste sæson, da Malmø FF vandt det svenske mesterskab.

Den 23-årige målmand har kun spillet i svensk fodbold i sin karriere, men skriver selv på sin Twitter-profil; dansk fodboldspiller i Malmø FF. Han beskrives som en keeper med et stort potentiale, og han kan blive aktuel for danske klubber, der leder efter en målmand med stort potentiale.

De er der også

Casper Ankergren - Brighton

Mathias Gehrt - ADO

Jim Larsen - Club Brugge

Peter Løvenkrands - Birmingham

Morten Nielsen - Rot Weiss Erfurt

Allan Olesen - Åtvidaberg

Lasse Vigen - Fulham

Sebastian Svärd - Wycombe

Ken Ilsø - Bochum

Steffen Ernemann - Sarpsborg 08

Nicolai Høegh - Vålerenga

Michael Præst - Stjärnan

Kevin Conboy - NEC Nijmegen