Mo Farah er disse års mest dominerende løber på de lange distancer. Er han manden, der kan bryde to timers-grænsen på maraton?

Den magre englænder, der kom til London fra Somalia som otte-årig, har i løbet af de to seneste sæsoner imponeret ved både at vinde olympisk guld og VM-guld på de to lange distancer på banen, 5000 meter og 10.000 meter.

En krævende bedrift, der er de færreste store løbere forundt. Ikke mindst fordi det er sværere at restituere mellem de lange løb, end hvis man satser på at doble op på 100 og 200 meter .

Næste forår vil Farah rette sin opmærksomhed mod maraton-distancen. En distance, hvor han vil kunne tjene flere penge og få andel i den opmærksomhed, der i de folkefester, som moderne storby-maratonløb har udviklet sig.

Allerede i år har Farah prøvet sig selv af i det hårde selskab, da han løb med i London Marathon. Men han var kun med for at mærke atmosfæren og samle erfaring til næste års store satsning og stod af halvvejs. Det halve løb i år og den forventede fulde deltagelse næste år skulle i øvrigt indbringe løberen intet mindre end 450.000 pund fra arrangørerne, svarende til 4 mio. danske kroner uafhængigt af en eventuel topplacering.

Måske er det hele det opskruede fokus, der er omkring Farah i Storbritannien, der nu har fået løberen til at tro på, at han ikke bare kan slå verdensrekorden, men måske endda komme under den magiske grænse på to timer.

Ifølge The Times går Farah og hans træner, den tidligere amerikanske maratonstjerne Alberto Salazar, med planer om, hvordan englænderen skal bryde drømmegrænsen.

En utrolig bedrift, som kræver, at Farah skal gennemføre hver kilometer på 2 minutter og 51 sekunder - eller hver eneste hundrede meter på lige omkring 17 sekunder. Det vil samtidig kræve en forbedring af den nye verdensrekord, som kenyaneren Wilson Kipsang, satte i Berlin i for 10 dage siden, med intet mindre end 3 minutter og 24 sekunder.

Og Farah har en del at arbejde med, hvis han skal løbe under to timer. I denne sæsons sidste vigtige løb, The Great North Run, en halvmaraton i Newcastle, blev han akkurat slået af 00erne største navn, Kenenisa Bekele efter et forrygende spurtopgør. Farah kom over stregen i en time og 10 sekunder, et enkelt sekund efter den etiopiske verdensrekordholder på 5000 og 10.000 meter - og med den levende løbelegende Haile Gebrselassie på tredjepladsen i 1.00.41, selvom han nu er fyldt 40.

Til trods for nederlaget til Bekele, som Farah meget vel kan risikere at stå over for igen på startstregen ved London Marathon til april, er begejstringen for ham intakt i hjemlandet.

Roger Bannister, der for 59 år siden blev den første mand, der løb en mile (1609 meter) under fire minutter, tror på Farah:

- Mo er den mest talentfulde, mest vidt rækkende løber, som vi nogensinde har set. Han er muligvis bedste på de kortere distancer, for han har slået Steve Crams britiske rekord på 1500 meter og har løbet adskillige 5 km og 10 km. Men han har ikke løbet maraton endnu, og vi kan ikke være sikre på, hvor langt hans kvaliteter rækker.

- Jeg tror ikke, at Mo er klar til det næste år, men selvfølgelig er det muligt, mener Bannister til BBC.

Farahs træner Alberto Salazar kan dog godt forestille sig, at Farahs debut på distancen også bliver hans bedste maratonløb nogensinde.

- Hvor mange maraton skal Farah løbe, før han skal forsøge at slå verdensrekorden? Jeg ved ikke, hvor meget man kan lære. Når Mo er så hård, som han mentalt er, og hvis han er i god form, så kan hans første forsøg blive hans bedste, spår Salazar ifølge Daily Telegraph.

Løbelegenden Sebastian Coe, der udover en politisk karriere også har haft det overordnede ansvar for Londons OL værtskab i 2012, tvivler på, at Farah bryder drømmegrænsen på maraton, selvom Coe ikke siger det lige ud.

- Det er meget, meget ambitiøst mål. Med risiko for at lyde som en matematiklærer, giver regnestykket bag et meget godt indblik i, hvad der kræves. Man skal 4.35 pr. mile hele vejen. For at sætte det i perspektiv kan man prøve at gå ned til sin lokale atletikstadion og løbe en omgang på 70 sekunder. Så skal man ellers bare fortsætte i samme tempo 105 omgange, så får du en idé, om hvad det er vi taler om, siger Coe om muligheden for at gøre drømmen om en maraton under to timer til virkelighed.