Lægerne har vist, at ny kolesterolform giver blodpropper - og at en enkelt pille nedsætter risikoen betragteligt.

Hver dag tager op mod 440.000 danskere medicin mod forhøjet kolesterol. På trods af medicinen får tre ud af fire patienter alligevel blodpropper. Nu har danske læger fundet en forklaring. En ekstra pille hver dag kan måske redde liv.

- Vi har bevist, at kolesterolstoffet Lipoprotein(a) er direkte årsag til blodpropper i hjertet, siger Pia Kamstrup, der er læge på klinisk biokemisk afdeling på Herlev Hospital.

Hidtil har lægerne fokuseret på det såkaldte Low-density lipoprotein (LDL), som årsag til forhøjet kolesterol og blodpropper i hjertet. Men nu har lægerne i Herlev bevidst, at også Lipoprotein(a) er årsag til, at risikoen for blodpropper stiger til foruroligende højder. I en ny undersøgelse, har de tjekket indholdet af Lipoprotein(a) hos 40.000 danskere.

Hver tredje dansker i farezonen
- Helt op til hver tredje dansker har for højt indhold af lipoprotein(a) i blodet. Og to til tre gange større risiko for at udvikle blodpropper i hjertet end raske personer,« siger læge Pia Kamstrup.

Men blodpropperne kan måske undgås: Vi har en formodning om, at vi kan sænke antallet af blodpropper i hjertet, hvis patienter med forhøjet Lipoprotein(a) tager en nikotinsyrepille dagligt,« siger Pia Kamstrup.

Patienter med forhøjet LDL-kolesterol bliver i dag behandlet med medicin i form af statiner og livstilsomlægninger, som sunde kostvaner, ingen tobak og moderat motion. Men ingen af delene har effekt på Lipoprotein(a).

I modsætning til forhøjet LDL kolesterol, der oftest skyldes fed mad, er indholdet af Lipoprotein(a) i blodet arveligt betinget. Men det kan sænkes med nikotinsyre, der allerede findes i pilleform.

Lægerne fra Herlev efterlyser nu grundigere undersøgelser af, hvor mange liv, der kan reddes ved at supplere statin behandlingen med nikotinsyrepillen. Men indtil videre anbefaler de en daglig nikotinsyrepille.

- Jeg synes ikke, man behøver at dø af noget, som let kan forebygges, siger professor på Københavns Universitet Børge Nordestgaard.

Sammenhængen mellem Lipo-protein(a) og blodpropper i hjertet bliver i dag offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA. Studiet er baseret på genetiske data indhentet fra tidligere Herlev- og Østerbroundersøgelser og en undersøgelse af 1.200 patienter med blodpropper.