Fornyelsen af tronfølgeloven er truet fra flere sider - også fra kongehuset.

Tronfølgeloven, som du skal stemme om på søndag 7. juni, trues nu fra flere sider. Og Kongehusets overhoved Dronnning Margrethe selv er "nærmest imod", påpeger en kongehus-ekspert.

- Hun er nærmest imod af hensyn til traditionerne. Man kan frygte, at ændringen vil medvirke til at kongehuset mister den særlige status det har. Demokrati og monarki er jo to helt forskellige ting, og hvis man ændrer kongehuset, så det ligner resten af samfundet alt for meget, mister det sin særstatus, siger Steffen Heiberg, historiker og ekspert i kongehusets historie.

Den melding udløser noget, der ligner en løftet pegefinger til kongehuset fra regeringen:

- I kongehuset har man gennem tiden været dygtig til at forny sig, og det skal man også være her, siger De Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær.

Men det er ikke dronning Margrethe, den konservative ordfører nævner, når hun skal pege på kongehusets øjeblikkelige rollemodel for danskerne.

- Grunden til, vi danskere elsker kronprins Frederik, er blandt andet at han selv henter og bringer sine børn på cykel, siger Henriette Kjær.

Steffen Heiberg mener også, politikerne har undervurderet, hvor meget, der rent faktisk skal til for at få tronfølgeloven vedtaget.

- Og så har de parret den med en EU-afstemning, som folk traditonelt ikke interesserer sig ret meget for. Hvis kun 50 pct. af befolkningen stemmer, skal 80 pct. af de stemmer være for en ændring af tronfølgeloven, siger Steffen Heiberg.

LÆS MERE NEDENFOR

Uaktuelt
Udover at et flertal af stemmerne skal være for en ændring, kræver en grundlovsændring også at mindst 40 pct. af alle stemmeberettigede danskere stemmer for på søndag.

Derudover kan danskernes interesse også svækkes ved at den ændring af tronfølgeloven, der ligestiller kongehusets mænd og kvinder, efter alt at dømme først bliver nødvendig at bruge, når prins Christian engang får børn. »Det kan også være en faktor,« siger Steffen Heiberg.

Henriette Kjær: - Det er jo ikke nogen undskyldning for ikke at bringe forholdene i kongehuset i orden, så mænd og kvinder er ligestillede. Over hele verden holder man øje med afstemningen, og det vil være pinligt for Danmark, hvis vi ikke siger ja til ændringen.