For meget frugt kan give dig fedt på maven og forøge risikoen for diabetes og hjertesygdomme, viser ny forskning

Æbler, bananer, pærer og vindruer. Spiser du ­meget frugt, kan du ­risikere bugfedme, hvor fedtet sætter sig rundt om maven, og risikoen for diabetes og hjertesygdomme forøges.

Frugt bliver ofte betragtet som et sundt mellemmåltid, men nu viser en ny videnskabelig undersøgelse, at frugtens naturlige sukker (fruktose) i højere grad end andre slags sukker er skyld i, at fedtet sætter sig omkring den midterste del af kroppen, hvilket kan være direkte sundhedsskadeligt.

Resultatet har skabt stor debat. I Sverige advarer overlæge Christer Enkvist ligefrem mod de mange frugtordninger på arbejdspladserne.

Frugt giver bildæk
- Frugt som mellemmåltid er formodentlig direkte skadeligt, fordi det giver os et ­insulinkick, som blandt andet øger fedtdeponeringen i kroppen, siger han.

Det er forskere ved University of California Davis, der har gennemført forsøget. Her fik to grupper 25 pct. af deres daglige kalorieindtag gennem fruktose eller glukose.

Efter 12 uger havde begge grupper samme vægt, men hos de forsøgspersoner, der fik fruktose, havde fedtet sat sig som bildæk på maven, der kendes som bugfedme og øger risikoen flere hjertesygdomme. De var desuden mere resistente over for insulin, der øger dannelsen af det skadelige kolesterol og risikoen for diabetes 2.

Fruktose findes blandt andet i frisk frugt, frugtjuice og marmelade.

Ifølge Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring ved Suhrs Videnscenter, er frugtens sukker det samme som det tilsatte sukker, det hvide sukker, og man kan derfor ikke bare proppe sig uden skrupler.

- Hvis man spiser meget frugt, så skal man tænke over, hvad det er for en frugt. Søde frugter, som bananer og vindruer, indeholder f.eks. mere sukker end anden frugt. Man skal ikke spise 10 bananer om dagen eller 1 kg vindruer, ­fordi så får man meget energi, hvilket kan give overvægt, siger han.

Spis med måde
Det er dog vigtigt at slå fast, at man ikke skal droppe frugten, men spise den med måde.

- Det er helt i orden at spise tre stykker frugt om dagen, men det skal være varieret, og gerne suppleret med grøntsager, siger Preben ­Vestergaard Hansen.

Han anbefaler, at man især begrænser sit forbrug af frugtdrikke og tørrede frugter, der kan indeholde helt op mod 50-60 pct. sukker.