Sparegrisen i Kancellihuset på Fredensborg Slot bliver slankere i år, for kronprinsen må selv til lommerne og dække et underskud på 2,1 millioner kroner i 2008.

Det er ikke kun virksomhederne, der svinger sparekniven i 2009. Også kronprinsen må holde øje med bundlinjen. I 2008 havde han et underskud på 2,1 million kroner. Det viser hoffets regnskab.

I årpenge, også kaldet apanage, fik kronprinsen sidste år 16,4 millioner kroner, hvoraf de 1,6 går til kronprinsesse Mary.

Underskuddet betyder, at kronprinsen må dække underskuddet af egen opsparing, oplyser hofmarskal Ove Ullerup til Ritzau.

Det er især på personaleomkostningerne, at budgettet er overskredet, og kronprinsen har brugt en million kroner mere på løn til de ansatte i 2008 end 2007.

- Som det her regnskab viser, har der været flere udadvendte aktiviteter: rejser, besøg, repræsentation i dansk erhvervsliv og dansk kulturliv i udlandet, hvor kronprinsparret har optrådt for danske interesser. For at løse den opgave, som kommer til at stige fremover, så er vi nødt til at have medarbejdere, der kan hjælpe kronprinsparret med opgaven, forklarer Ove Ullerup.

Allerede i februar måtte kronprinsparret fyre fem af de 30 ansatte i Kancellihuset. Hofmarskallen understreger, at det desværre var nødvendigt, da der ikke har været naturlig afgang i det unge hof.

Den fartglade prins har også måtte afskrive mere end planlagt, blandt anet på biler, hvilket er med til at sætte kronprinsens regnskab i minus.

Allerede i 2007 viste kronprinsens regnskab et underskud på 130.000 kroner.

Lidt bedre til at jonglere de store budgetter er dronningen, der kan sætte knap 700.000 ekstra ind på egenkapitalen efter 2008.

/ritzau/