Så er den her - den første medicinske, receptfri slankepille. Er du træt af slankekure, der aldrig virker? Nu kan der være hjælp på vej i form af en pille, der dræner din krop for fedt.

Om få dage kan du nemlig på apoteket købe den første effektive slankepille – helt uden recept fra en læge.

Pillen Alli, der er godkendt i hele EU, forhindrer cirka 25 pct. af fedtet fra din mad i at blive optaget i kroppen og sætte sig som ekstra kilo på sidebenene. En lang række forsøg dokumenterer, at man med slankepillen kan tabe sig 50 pct. mere end ved blot at følge en diæt.

Alli, der bør kombineres med en sund og fedtfri kost, kan give et vægttab på op til syv-ti kilo i løbet af bare tre måneder.

Mere end 1,3 mio. voksne danskere er nu overvægtige, viser en ny opgørelse. Det svarer til 30-40 pct. af den voksne befolkning, der er i fare for at dø to til tre år før gennemsnittet på grund af deres overvægt.

- Der er et kæmpe marked for den her pille. Den er beregnet på de svært overvægtige danskere med et bmi over 30 – dem er der 400-500.000 af – men også de moderat overvægtige kan have glæde af den, siger fedmeforskeren, overlæge og lektor Søren Toubro, Institut for Human Ernæring.

Let tilgængelig pille
På apoteket sælges allerede det receptpligtige slankemiddel Xenical. Men det skal udskrives af en læge, og endnu er kun ca. 15.000 overvægtige i regelmæssig medicinsk behandling for overvægt.

- Det er en fordel, at den nye pille kan fås i håndkøb, så den er let tilgængelig for den store andel af danskerne, som tilsyneladende ikke går til lægen for at få hjælp til at tabe sig, siger Søren Toubro, der hæfter sig ved, at den nye slankepille har begrænsede bivirkninger.

- Det eneste problem er, at man ikke samtidig må spise for fed mad. For det kan give kvalme, opkastninger, hyppig og løs afføring og diarré. Man kan komme ud for, at fedtet ligefrem siver ud i underbukserne, siger han.

Virker nærmest som antabus
Fedmeforsker Arne Astrup, Institut for Human Ernæring, kalder pillen 'et glimrende middel'. Han forklarer, at den nærmest virker som antabus, kendt fra behandlingen af alkoholikere.

Den aktive ingrediens i Alli, stoffet orlistat, virker i fordøjelsessystemet ved at sætte sig på enzymer, der nedbryder fedt fra kosten. Herved forhindres enzymerne i at omdanne fedtet til en form, der kan optages i kroppen. Da ufordøjet fedt ikke kan optages, forlader det kroppen med afføringen.

Den amerikanske Alli-hjemmeside anbefaler, at du begynder med pillen en dag, hvor du hurtigt kan komme hjem – og helst ikke før et større socialt arrangement. Pillen kan nemlig især i begyndelsen give en presserende trang til at gå på toilettet. Ca. hver tiende vælger af samme grund at holde op med at tage pillen.

- Det er ikke nogen mirakelpille. Man kan ikke bare tage pillen og så gå ud fra, at man taber sig. Man er nødt til også at omlægge sin kost i sundere og mere fedtfattig retning, siger overlæge Søren Toubro.

Det er også klogt at motionere, men da mange overvægtige ikke er vant til at røre sig, er det i orden, at motionen kommer hen ad vejen. Men det vigtigste er at lave om på kosten.

- Senere kan man så begynde at leve et mere aktivt liv, siger lægen.

bagge@bt.dk kha@bt.dk