I forvejen kan Facebook bruge dine billeder og video som de vil. Nu vil de lade firmaer udefra manipulere dine data.

Inden længe giver Facebook adgang for udviklere udefra, så de kan udnytte billeder og film i andre sammenhænge end brugerne har tænkt dem.

I forsøg på at fastholde sin dominerende position blandt sociale netværk ventes det, at Facebook vil lade udviklere udefra få adgang til alle de data brugerne lægger på deres facebook-profil, skriver Wall Street Journal.

Tiltaget er tænkt som ekstra attraktive for Facebooks brugere, og skal skabe endnu flere muligheder i forbindelse med netværket. Firmaer udefra vil i fremtiden kunne samle dine data, som billeder og video, på nye måder og på nye websites, siger kilder til Wall Street Journal.

Det betyder foreksempel, at film, fotos og tekst fra bestemte vennekredse, kan kombineres og samles på en helt ny hjemmeside. Firmaer kan altså tage informationer fra din, samt mange andre profiler, ud af den sammenhæng brugeren oprindeligt har tænkt sig.

Det seneste tiltag fra Facebook, hvor fremmede firmaer får adgang til dine data, menes at være et forsøg på at imødegå konkurrencen fra mikro-blog konkurrenten Twitter, der er vokset eksplosivt det seneste halve års tid.

Facebook er dog stadig langt dent største sociale netværk med 200 millioner brugere på verdensplan.

Ved årsskiftet var 1,7 millioner danskere tilknyttet Facebook.

Det ultra populære netværk er tidligere blevet skarpt kritiseret i Danmark af Forbrugerrådet, der mener, at brugerne fraskriver sig alt for mange rettigheder, når de opretter en profil.

- Facebook kan bruge dine data for evigt, brugerne bliver ikke spurgt inden dine data bliver givet videre til andre firmaer, og deres markedsføring er alt for agressiv, siger jurist Anette Høirup fra Forbrugerrådet.

Som eksempel nævner Anette Høirup, at de udfordringer brugerne modtager som afsendt fra venner på deres profil, i virkeligheden er genereret af Facebook som camoufleret markedsføring af quizzer eller intelligenstester.