Selv om bentøjet ikke helt er hvad det var, er den slanke, senede krop stadig i overraskende god form. Øjnene lyser af energi og overskud. Når han taler er han skarp som en ragekniv. De små grå fungere stadig som hos en langt yngre mand.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Selv om bentøjet ikke helt er hvad det var, er den slanke, senede krop stadig i overraskende god form. Øjnene lyser af energi og overskud. Når han taler er han skarp som en ragekniv. De små grå fungere stadig som hos en langt yngre mand.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

KLIK DIG VIDERE OG SE HEMMELIGHEDERNE BAG MÆRSK-MCKINNEYS GODE HELBRED

Officielt er rederen gået fra borde i milliard-koncernen, hvor millionerne lige nu ruller lidt langsommere, men er dog på ingen måde faldet passivt hen i en dyb øreklapstol.

Den daglige motion skal passes, pulsen skal op med bl.a. en serie raske svømmetag i den overdækkede pool i den store Charlottenlund-villa, og den 95-årige er nærmest manisk optaget af at holde vægten.

På bordet står magert kød og fisk og grøntsager - i nøje afmålte portioner. Og hjernen holdes i gang med bl.a. læsning af biografier og historiske værker og ved at lytte til klassisk musik.

Hvor de fleste i den alder henslæber et liv i ensomhed og isolation, flirter den 95-årige skibsreder nu med en 18 år yngre kvinde.

Han har også lige købt sig et flunkende nyt skib og planlægger - som den sømand af hjertet han er - nye eventyr på det oprørte hav.

- Mærsk er på mange måder et omvandrende, levende bevis på, hvordan man kan leve godt og længe ved at udvise 'rettidig omhu'. Selv om han har visse fortrin i form af høj status og rigdom, kan han uden tvivl være til inspiration for alle os andre, siger den kendte aldringsforsker, lægen og forfatteren Henning Kirk, 62.

KLIK DIG VIDERE OG SE HEMMELIGHEDERNE BAG MÆRSK-MCKINNEYS GODE HELBRED

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Vejer sig konstant
Mærsk-McKinney har hele livet været bevidst om at holde vægten i skak. Det lykkedes ham at holde en konstant lav vægt, bl. a. ved altid at spise små, nøje afmålte portioner. Skibsrederen vejer sig hver eneste dag. Han har en digital vægt både i soveværelset og ved den indendørs swimmingpool.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Kun magert kød og fisk
Mærsk-McKinney forsager fedt. Skraber altid brødet for overflødigt smør. Der er langt mellem de røde bøffer med fedtkant. Hans foretrukne spise er fisk. Hans livret er søtunge. Ellers mest magert kalvekød og fjerkræ. Han har det fint med alle slags grøntsager. En svaghed: Mærsk elsker den fine, mørke Valhrona-chokolade. Også pebermyntechokoladen Bittermint får mundvandet frem. Heldigvis har nyere forskning vist, at mørk chokolade chokolade er sundt og ligefrem kan virke livsforlængende..

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Masser af frisk luft
Som sømand af hjertet elsker han stadig at sejle. Det giver masser af frisk luft, og han slapper bedst af ved at sidde ved roret i timevis, eller koncentreret over et søkort.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Alkohol med måde
Mærsk drikker absolut med måde, selvom han har en imponerende vinkælder. Når der kommer vin på bordet, er hans favorit en tør fransk hvidvin. Øl bryder han sig ikke om. Mærsk sørger hver dag for - efter sin private sygeplejeskes råd - at drikke masser af vand. I litervis.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Masser af hjernegymnastik
Mærsk læser stadig mindst fire-fem aviser daglig, bl. a. Børsen, Financial Times, Wall Street Journal og International Herald Tribune. Han ser til gengæld ikke meget TV. Han læser en del, biografier, historie. Han snupper også gerne en god krimi, f.eks Miss Marple.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Nul røg
Mærsk har aldrig røget. Hvis en hjælper har behov for en smøg må han eller hun gå udenfor og ryge. Hans biler er røgfri.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Svømmer hver dag
Skibsrederens foretrukne motionsformer:

- Svømning - Gåture - Cykling - Gymnastik - Sejlsport - Tennis

I sin høje alder bliver det mest til svømning, lidt gymnastik og en gåtur. Hele livet har Mærsk lagt stor vægt på motionen. Gennem årene har han spillet meget tennis, dyrket gymnastik og cyklet - for år tilbage på tandem ad de lollandske biveje ved familiens herregård Bramsløkke med fru Emma på det bageste sæde. Hver morgen svømmer 15-20 min. i sin indendørs pool.

Bagefter gymnastik med bl.a. armbøjninger. Han går gerne en tur om dagen. I mange år satte chaufføren ham af et fast sted på Langelinje, og så spadserede han resten af vejen ind til kontoret. Den vane blev dog afbrudt, da Politiets Efterretningstjeneste advarede om risikoen ved at gå tur uden en vagt ved sin side (risiko for vold eller kidnapning, red.). Mærsk har altid taget trappen i stedet for elevatoren.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Slapper af til klassisk
Mere og mere forskning dokumenterer, at musik har stor indfl ydelse på hjernen og helbredet. Især blide klassiske toner fremmer udskillelsen af bl.a. »lykkehormoner«. Mærsk lytter ofte til bl.a. Mozart.

Nyder smukke ting

Mærsk intesserer sig meget for antikviteter og kunst. Sundheds-professor Bobby Zachariae: 'At have noget æstetisk og smukt at se på har en dokumenteret effekt på ens livskvalitet og sundhed. I forsøg kan man f.eks. observere, at personer, som kigger på en smuk naturfi lm, hurtigere opnår et blodtryksfald'.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Tjekkes konstant


Mærsks afdøde kone Emma, der var hårdt plaget af gigt, blev daglig tilset af en sygeplejerske, og efter hendes død i 2005 har Mærsk valgt at fastholde den daglige kontakt til dygtige sygeplejersker, som han selv afl ønner.

Det sikrer, at sygdomme ofte kan forebygges eller bekæmpes i en tidlig fase. Sygeplejersken hjælper også, når han har et udbrud af helvedesild. Ifølge bogen »Chauffør for hr. Møller« har Mærsk i mange år haft helvedesild, der er en godartet, men smertefuld irussygdom med kløende og ind imellem smertende udslæt. Sygdommen kan dulmes med bl.a. Camferine-creme.

Her er opskriften: Sådan holder Mærsk sig frisk

Stadig klar til en flirt
Også på det romantiske område efterlever han - trods sin høje alder - sin fars berømte ord om 'rettidig omhu'. I dag kurtiserer Mærsk den 18 år yngre lensgrevinde Bente Bernstorff-Gyldensteen. De to har kendt hinanden i mange år og bl.a. mødt hinanden ved festligheder i kongehuset. Hun har ligesom skibsrederen aner på Fyn, hvor hendes nu afdøde mands slægt gennem århundreder har haft hjemme på Gyldensteen Slot nær Bogense på Nordfyn.