Menneskeheden var gået en foruroligende fremtid i møde uden 1980'ernes forbud mod brug af freongasser. Det viser nye beregninger fra Nasa.

Kloden var blevet nærmest ubeboelig, hvis ikke verdens lande i 1986 havde indgået Montreal-protokollen, der forbød de ozonskadelige freongasser.

Det viser en ny computersimulering fra Nasa, rapporterer hjemmesiden videnskab.dk.

Uden forbuddet ville to tredjedele af Jordens beskyttende ozonlag være forsvundet omkring 2065. Solens ultraviolette stråling i f.eks. Sydtyskland ville være så kraftig, at den ville give forbrændinger på huden efter bare fem minutter, viser simuleringen fra Nasas Goddard Space Flight Center.

Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Atmospheric Chemistry and Physics. Forskerne er i deres beregninger gået ud fra, at det globale forbrug af de klorholdige CFC-gasser er vokset med tre procent årligt - svarende til halvdelen af den gennemsnitlige vækst i 1970'erne.

UV-indekset på en typisk sommerdag i år 2040 ligger i simuleringen på 15, hvor et niveau på 10 i dag regnes for ekstremt. Den ultraviolette stråling kan fremkalde hudkræft og øjenskader, ligesom den skader landbrugsproduktion og dannelse af plankton i havene.

- Vores simuleringer viser os en verden, der er betydeligt værre, end vi havde forestillet os. Det kan godt være, at de faktiske størrelser ikke er 100 procent rigtige, men resultaterne dokumenterer med al ønskelig tydelighed, hvad der ville være sket, hvis ikke vi havde grebet ind, siger Richard Stolarski fra Nasa ifølge videnskab.dk.

CFC-gasserne blev tidligere brugt overalt i køleskabe, som rensemiddel og som drivgas i sprayflasker. Aftalen i Montreal stoppede nedbrydningen af ozonlaget i stratosfæren, men ifølge forskerne vil det vare yderligere mindst 50 år, før ozonlaget er gendannet på tidligere niveau.

/ritzau/