Det er OK at operere svært overvægtige danskere i hjernen, hvis de har et tvangsmæssigt forhold til mad. Det mener et flertal i folketinget.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Danskere med svær fedme og en utæmmelig trang til at spise skal i fremtiden have mulighed for at blive opereret i hjernen for at komme deres last til livs. Sådan siger sundhedsordførerne fra DF, V, K og S, efter det er kommet frem, at danske læger inden for ganske kort tid kan udføre operationer, der kan tøjle eksempelvis narkomani, rygning, depression og overspisning.

- Man reagerer altid skarpt mod operationer i hjernen og som altid skal der være tungtvejende grunde til at lave denne type operation. Men man skal huske på, at de nuværende maveoperationer, der laves for at modvirke fedme, også er et voldsomt indgreb, siger de konservatives Vivi Kier.

LÆS OGSÅ
  • 8 skjulte årsager til fedme


Operationen Deep Brain Stimulation (DBS) udføres ved, at den svært overvægtige får indopereret to elektroder i hjernen, som er forbundet med en pacemaker i brystet. Den sender elektrisk aktivitet ind i et center i hjernen, som i sidste ende kan styre sultfornemmelsen.

Operationen vækker ifølge Jyllands-Posten bekymring hos Det Etiske Råd, der sammenligner den med det hvide snit. Men selvom operationen kan forekomme kontroversiel, vil hverken Venstres Birgitte Josefsen eller Socialdemokraternes Jens Peter Vernersen på forhånd afskære danskere for at få udført operationen.

- Det er selvfølgelig ikke bare en metode, man skal bruge i flæng. Det skal kun være en mulighed i de mest ekstreme tilfælde. Vi kan jo stå med borgere, der er så svært syge af deres fedme at de dør, hvis vi ikke gør noget. I de tilfælde kan vi overveje operationen, siger Josefsen.

Dansk Folkeparti er også positive for operationen men efterlyser retningslinjer for, hvem der kan få udført operationen.

/ritzau/