En tarmbakterie har givet op mod 75 patienter på seks sygehuse i hovedstadsområdet livsfarlig diarré. Bakterien har været medvirkede dødsårsag hos 12 patienter.

En særlig farlig tarmbakterie har fundet vej til seks sygehuse i Region Hovedstaden, hvor op mod 75 patienter er smittet med farlig diarré. Bakterien har formodentlig været medvirkende årsag til 12 dødfald, oplyser koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling.

Han erkender, at nedprioritering af rengøring på sygehusene kan være én af grundene til de mange tilfælde.

- Vi arbejder løbende med at forbedre rengøringen på vores sygehuse, men bakterien er genstridig. Den kan overleve i lang tid i hospitalsmiljøet, og den bliver ikke uskadeliggjort af f.eks. håndsprit, siger han.

Ifølge Statens Seruminstitut er der ingen sikker forklaring på tilfældene, men et stigende forbrug af bredspektret antibiotika, nedprioritering af rengøring af sygehusene, ændret befolkningssammensætning og øget opmærksomhed kan være medvirkende årsager.

Ifølge Svend Hartling har de berørte hospitaler situationen under kontrol.

- Vi overvåger det tæt og reagerer hurtigere, hvis en patient får diarré, så de kan isoleres, og vi kan sørge for speciel rengøring, siger Svend Hartling.

På baggrund af udbruddet har de nationale sundhedsmyndigheder nu fokus på forebyggelse og bekæmpelse af bakterien, og Statens Serum Institut samarbejder med sygehusene for at klarlægge hvor mange patienter, der er smittede.

/ritzau/